Reliance SCADA

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
SCADA/HMI systém Reliance
Základné informácie
VývojárGEOVAP, spol. s r. o.
Operačný systémMicrosoft Windows, klienti multiplatformný
Typ softvéruSCADA
Ďalšie odkazy
Webová stránkaSCADA Reliance

Pozri aj Informačný portál

Reliance je softvér, ktorý patrí do kategórie Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA) a Human–Machine Interface (HMI) a je určený pre vizualizáciu a ovládanie priemyselných technológií a automatizáciu budov. V systéme Reliance je možné vytvoriť vizualizáciu akejkoľvek technológie a umožniť jej sledovanie a ovládanie na dispečerskom pracovisku. Okrem toho je možné hotovú vizualizáciu sprístupniť aj na tablete, smartfóne alebo na webe.

SCADA softvér[upraviť | upraviť zdroj]

SCADA je skratka pre dispečerské riadenie a zber dát. SCADA systémy sú veľmi často spojené s HMI, čo je skratka pre Human–Machine Interface. Systém Reliance patrí do rovnakej softvérovej kategórie ako CitectSCADA, Wonderware InTouch, Iconics Genesis alebo Siemens SIMATIC WinCC.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá verzia systému Reliance sa objavila na trhu v roku 1997. Bola určená pre operačný systém Windows NT 4.0 a nahradila svojho predchodcu, SCADA systém EP_DRAW, ktorý bol v rokoch 1989 – 1996 používaný na operačnom systéme MS-DOS.

Reliance – podporované spôsoby zobrazenia vizualizácie

Reliance pre vzdelávanie a výskum[upraviť | upraviť zdroj]

Tento softvér používajú po celom svete študenti na vysokých školách a univerzitách, kde slúži ako vzdelávací nástroj pre ich laboratórne a dizertačné práce.[1] Rovnako je využívaný vedeckými organizáciami pre výskum.[2]

Oblasti použitia[upraviť | upraviť zdroj]

Tento SCADA systém sa používa v celej rade priemyselných odvetví po celom svete, ako sú automobilový priemyselUSA,[3] spracovanie potravín – Švédsko,[4] Francúzsko,[5] automatizácia budov – Rusko (Moskva-City),[6] vykurovanie/klimatizácia – Slovensko (Digital Park),[7] Kazachstan,[8] zásobovanie vodou – Cyprus,[9] zavlažovanie – Austrália,[10] chov hydiny – Holandsko,[11] ropný priemysel – Gruzínsko,[12] úprava vzduchu – Česko (hrad Karlštejn),[13] doprava – Česko,[14] energetika – Česko.

Podporované platformy[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavné moduly systému Reliance sú určené pre operačný systém Microsoft Windows. Vizualizáciu možno pomocou modulu Reliance Smart Client zobraziť aj na tabletoch a inteligentných telefónoch s operačnými systémami iOS (Apple), Android (Google), Windows Phone (Microsoft), BlackBerry. Použitím modulu Reliance Web Client, založenom na technológii Java, je možné zobraziť vizualizáciu na rôznych operačných systémoch (Windows, Linux, Unix atp.).

Softvérové moduly[upraviť | upraviť zdroj]

Systém Reliance je tvorený softvérovými modulmi. Vďaka tomu je možné tvoriť rozsiahle a škálovateľné vizualizačné aplikácie.

Reliance – ukážka vývojového modulu Reliance Design

Reliance Design[upraviť | upraviť zdroj]

Reliance Design je modul vývojového prostredia, v ktorom je možné vytvárať a upravovať vizualizačné projekty (aplikácie). Reliance Design existuje vo dvoch variantoch – Desktop a Enterprise. Verzia Desktop umožňuje vytvárať lokálne aplikácie typu 1 počítač a ľubovoľné množstvo PLC. Vo verzii Enterprise je možné vytvárať sieťové aplikácie, ktoré je možné sprístupniť aj webovým klientom cez internetový prehliadač a klientom s chytrým telefónom či tabletom.

Reliance Control[upraviť | upraviť zdroj]

Reliance Control je typický dispečerský modul, ktorý okrem spoločných funkcií runtime modulov umožňuje okrem iného aj zobrazenie vizualizačných obrazoviek s aktuálnymi dátami, zobrazenie a potvrdenie aktuálnych alarmov, zobrazenie a tlač historických alarmov, zobrazenie a tlač historických dát vo forme grafov a výstupných zostáv. K dispozícii je diagnostika bežiace aplikácie, ktorá umožňuje napr. detekciu príčiny porúch v komunikácii.

Reliance View[upraviť | upraviť zdroj]

Reliance View je monitorovací modul, ktorý neumožňuje nastavovať parametre technológie. Možno ho použiť pre dispečingy určené iba na sledovanie technológie, kde nie je žiaduci akýkoľvek zásah obsluhy, alebo možno modul Reliance View nainštalovať pre vedúcich pracovníkov, ktorí chcú mať prehľad o výrobe, ale nesmie pritom zasahovať dispečerovi do riadenia.

Reliance Server[upraviť | upraviť zdroj]

Pre rozsiahle aplikácie typu klient-server je potrebné použiť niektorý zo serverov. Reliance Server je serverový modul určený pre spustenie ako služba Windows (spúšťa sa pri štarte operačného systému). Zbiera dáta, archivuje, vyhodnocuje alarmy, obsluhuje pripojených klientov. Pretože je to služba Windows, neumožňuje zobrazenie obrazoviek vizualizácie na monitore.

Reliance Control – ukážka zobrazenia vzduchotechnickej jednotky

Reliance Control Server[upraviť | upraviť zdroj]

Reliance Control Server je runtime modul s najvyššou funkcionalitou. Spája v sebe vlastnosti modulov Reliance Control a Reliance Server. Na rozdiel od modulu Reliance Server nebeží Reliance Control Server ako služba Windows a umožňuje preto aj zobrazenie vizualizácie na monitore. Pretože musí zvládnuť veľký počet úloh (od zberu dát, archivácie, vyhodnotenie alarmov až po obsluhu pripojených klientov), je dobré toto pracovisko vybaviť dostatočne výkonným počítačom.

Reliance Web Client[upraviť | upraviť zdroj]

Reliance Web Client je program pre spustenie vizualizácie u vzdialených užívateľov prostredníctvom siete Internet. Je založený na platforme Java (JRE 6.0 a novšie) a je teda nezávislý od operačného systému a webového prehliadača.

Reliance Smart Client[upraviť | upraviť zdroj]

Ukážka vizualizácie rodinného domu na tablete a smartfóne za využitia modulu Reliance Smart Client

Reliance Smart Client umožňuje zobraziť vizualizáciu na chytrých telefónoch a tabletoch. Použitím technológie HTML5 je zabezpečená nezávislosť od operačného systému. Preto je možné vizualizáciu zobraziť na tabletoch a inteligentných telefónoch s operačnými systémami iOS (Apple), Android (Google), Windows Phone (Microsoft), BlackBerry a ďalšími.

Reliance OPC Server a Reliance OPC UA Server[upraviť | upraviť zdroj]

Jednou z dôležitých vlastností SCADA systémov je schopnosť výmeny dát s ďalšími informačnými systémami zákazníka. Technológia OPC (OLE for Process Control) je celosvetový štandard pre zdieľanie dát. Reliance OPC Server umožňuje prepojiť systém Reliance s ďalšími informačnými systémami prevádzkovanými zákazníkom. Prepojiť sa môže napríklad so zákazníckym informačným systémom, iným dispečerským SCADA systémom alebo s akoukoľvek inou aplikáciou, ktorá umožňuje pripojenie technológiou OPC klient. Reliance OPC Server dokáže vyriešiť aj požiadavka na prepojenie viacerých rôznych vizualizačných projektov vytvorených v systéme Reliance. Súčasťou SCADA systému Reliance je tiež vylepšená verzia tohto servera – Reliance OPC UA Server.

Získavanie a archivácia dát[upraviť | upraviť zdroj]

Dáta z riadiacich systémov PLC sú získavané prostredníctvom komunikačných driverov (natívnych driverov, OPC a DDE serverov). OPC klient je štandardnou súčasťou každého modulu systému Reliance. Archívne dáta sú ukladané buď do SQL databázy, alebo do súborových databáz.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]