Richard Kruspe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Richard Z. Kruspe-Bernstein)
Richard Zven Kruspe

Základné informácie
Popis umelca nemecký hudobník
Narodenie 24. jún 1967 (56 rokov)
Wittemburg
Pôsobenie Rammstein, Emigrate
Žáner Tanz-Metal
Industriálny metal
Alternatívny metal
Hrá na nástrojoch Gitara

Richard Zven Kruspe (* 24. jún 1967, Wittemburg) je nemecký hudobník, známy predovšetkým ako gitarista skupiny Rammstein.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Má dve staršie sestry a staršieho brata. Jeho rodičia sa rozviedli, keď bol ešte malý. Matka si vzala iného muža, s ktorým Richard dobre nevychádzal. Potom sa presťahovali do dedinky Weisen. Venoval sa boxu. Je vyučený kuchár, ale pracoval ako predavač. Keď mal 16, navštívil Česko-Slovensko, kde si kúpil gitaru. Najskôr len kvôli výhodnému predaju, ale potom sa na ňu začal učiť a nechal si ju. V 19. rokoch sa presťahoval na Lychener Straße, pretože už bol znudený miestnou hudbou.

V Nemecku robil hudbu sám, pretože ho tam nikto nepoznal. Dva roky býval v apartmáne, kde mal gitaru a bicie. 10. októbra 1989 sa omylom priplietol do demonštrujúceho davu, kde ho niekto udrel do hlavy a následne ho zatkli. Strávil šesť dní vo väzení. Potom sa rozhodol opustiť východné Nemecko, cez Česko-Slovensko a Maďarsko sa dostal do západného Nemecka. Keď padol Berlínsky múr, vrátil sa späť do Berlína.

V roku 1991 začal hrať v skupine Orgasm Death Gimmick. V roku 1992 sa mu narodila prvá dcéra, Khira Li Lindemann. Jej matka je ex-manželka speváka skupiny Rammstein - Tilla Lindemanna. V tom istom roku sa s Tillom a Oliverom Riedlom vydali do USA. Tam sa rozhodli, že nebudú robiť americkú hudbu, ale budú si zakladať na nemeckom prízvuku.

Richard sa v roku 1999 oženil s modelkou z Juhoafrickej republiky, Caron Bernstein. Svadobný obrad bol židovský, pričom Richard zložil hudbu. Rozviedli sa niekedy medzi rokmi 2003 a 2004.

V roku 2006 vydal svoj sólový projekt „Emigrate“.

Hovorí veľmi dobre anglicky s americkým prízvukom.