Rozmarija (folklórny súbor)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Folklórny súbor Rozmarija
folklórny súbor
Založenie 1992
Vedúci Mgr. Dana Kovalčiková
Kontakt Októbrová 30, 08001 Prešov
Krajina Slovensko Slovensko
URL www.rozmarija.sk

Rozmarija je folklórny súbor, ktorý vznikol v Prešove v roku 1992 z iniciatívy umeleckej vedúcej Mgr. Danky Kovalčíkovej a bývalých členov folklórnych súborov. Folklórny súbor ako celok postupne dospel do štádia folklórneho súboru so všetkými vekovými kategóriami. Vychovala sa vlastná mládežnícka skupina z detí ktoré v tomto súbore začínali pred 9 rokmi.

Počas svojej existencie folklórny súbor Rozmarija usporiadal viaceré premiérové programy a zúčastnil sa aj na príprave charitatívnych programov. Okrem vlastného plagátu, bulletinu sa môže súbor pochváliť aj vlastnými pohľadnicami s folkórnymi motívmi Veľkej noci, Vianoc a iných. Súbor má vlastné audiokazety a CD.

Od svojho vzniku až dodnes pôsobí súbor pri ABC Centre voľného času na Októbrovej ulici 30 v Prešove. Uchováva folklórne tradície východného Slovenska, prevažne regiónu Šariš. Prezentuje sa piesňami, tancami, hrami, šarišskou frazeológiou a zvykoslovím, ktoré sú spracované do dramatických pásiem s určitou mierou scénickej štylizácie.