Rudolf Ritter von Feistmantel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Rudolf von Feistmantel)
Rudolf Ritter von Feistmantel
rakúsky lesník, ochranár a entomológ
Rudolf Ritter von Feistmantel
Narodenie22. júl 1805
Ottakring, Viedeň, Rakúsko
Úmrtie7. február 1871 (65 rokov)
Viedeň, Rakúsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Rudolf Ritter von Feistmantel

Rudolf Ritter von Feistmantel (* 22. júl 1805, Ottakring, Viedeň – † 7. február 1871, Viedeň, Rakúsko) bol významný rakúsky lesník, ktorý sa podieľal na slovenskom lesníckom školstve. Feistmantel bol aj známy ochranár, lesný hospodár a entomológ.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Rudolf von Feistmantel študoval na Viedenskej univerzite a v rokoch 1825 - 1827 navštevoval k. k. Forstakademie v rakúskom Mariabrunne. Po absolvovaní štúdií tam pôsobil ako privátny docent. V roku 1835 odchádza pracovať ako profesor lesníctva do Banskej Štiavnice, kde pôsobí ako vedúci Lesníckeho ústavu. Profesora Rudolfa Feistmantela pokladáme za skutočného zakladateľa botanickej záhrady v Banskej Štiavnici, lebo zabezpečil pre potreby Lesníckeho ústavu pri Banskej akadémii v Banskej Štiavnici kúpu budovy bývalej reštaurácie Fortuny aj s priľahlou záhradou, v ktorej v rokoch 1838 - 1839 boli urobené terénne úpravy, vybudovali sa zavlažovacie zriadenia, jazierka a položili sa základy botanickej záhrady. Táto tzv. dolná botanická záhrada [1] nie je totožná so súčasnou Banskoštiavnickou botanickou záhradou (medzi ulicami Botanická a Akademická) založenou v rokoch 1807-1810.

V roku 1847 sa vracia nazad do Viedne, kde pôsobil ako ministerský radca novozriadeného Ministerstva poľnohospodárstva a baníctva. Od roku 1848 pôsobil v štátnej správe. Zaslúžil sa o reorganizáciu štátnej lesníckej služby, podieľal sa na príprave Lesného zákona č. 250/1852, ako i zavádzaní štátnych lesníckych skúšok. Zostavil rastové tabuľky podľa podkladov rakúskych a nemeckých lesníkov. Od roku 1853 bol pridelený na ministerstvo financií, kde pôsobil až do roku 1868, kedy odišiel do výslužby.

V roku 1865 bol vyznamenaný Leopoldovým rádom (nem. Leopoldsorden), ktorý dostávali významní rakúski občania za civilné, ale i vojenské zásluhy. Zomrel roku 1871 vo Viedni vo veku 66 rokov.

Entomologické aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

V rámci svojho pôsobenia v lesníckej profesii sa venoval i entomológii. Najvýznamnejšou jeho prácou bola štvordielna encyklopédia lesníctva: "Die Forstwissenschaft nach ihrem ganzen Umfange mit besonderer Rücksicht auf die österreichischen Staaten", ktorá sa na dlhé roky stala hlavnou učebnicou pre poslucháčov lesníckej akadémie v tej dobe. V tejto práci uviedol v dosť rozsiahlych kapitolách významný hmyz pre lesníctvo z radov chrobákov, motýľov a blanokrídlovcov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Tibenský J.: Priekopníci vedy a techniky 2, Obzor, Bratislava, 1988 str. 190,

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Die Forstwissenschaft nach ihrem ganzen Umfang. Viedeň, 1835 - 37, 4 diely.
  • Allgemeine Waldbestandstafeln. Viedeň, 1854.
  • Die politische Ökonomie mit Rücksicht auf das forstliche Bedürfnisse. Viedeň, 1856.
  • Der Streit über die Bewirtschaftung des Wienerwaldes. Viedeň, 1870.

Zdroje informácií o autorovi[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ratzeburg, J. T. C.: 1874, Forstwissenschaftliches Schriftsteller-Lexikon. Berlin, Nicolai'sche Buchhandlung: X + 1 - 516, p. 175 - 178.
  • Neue Deutsche Biographie, 5, p. 64.