Sergio Leone

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sergio Leone
taliansky producent, scenárista a filmový režisér
Sergio Leone
Narodenie3. január 1929
Rím, Talianske kráľovstvo
Úmrtie30. apríl 1989 (60 rokov)
Rím, Taliansko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Sergio Leone
Sergio Leone (1975)

Sergio Leone (* 3. január 1929, Rím, Talianske kráľovstvo – † 30. apríl 1989, Rím, Taliansko) bol taliansky producent, scenárista a filmový režisér. Známy je najmä tvorbou žánru Spaghetti western.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho otec bol Roberto Roberti vlastným menom Vincenzo Leone [1], priekopník kinematografie v Taliansku, a matka herečka Bice Waleran, vlastným menom Edvige Valcarenghi [2]. Študoval právo, ale univerzitu opustil, aby si mohol začať budovať vlastnú kariéru vo filmovom priemysle. Ešte ako teenager pracoval ako pomocný režisér v amerických a talianskych štáboch. Väčšinou išlo o epické snímky z doby rímskeho impéria. Vyskúšal si aj profesiu scenáristu, herca a strihača, napríklad u Williama Wylera. Jeho prvou sólovou tvorivou príležitosťou sa stal pseudohistorický film Posledné dni Pompejí v roku (1959). Prácu režiséra na tomto filme prevzal po Mariovi Bonnardovi, ktorého odvolali po zdravotných problémoch, okrem iného tomuto režisérovi dlho asistoval.

Zlom v jeho kariére nastal v roku 1964, keď v španielskych exteriéroch natočil prvý diel neskoršej trilógie, film Pre hrsť dolárov (A Fistful of Dollars). Išlo v podstate o remake filmu Telesná stráž, v origináli Yōjinbō (1961) Akira Kurosawu. Divákov si hneď získal netradičným prístupom k žánru western, cynickým hlavným hrdinom pohrdajúcim skutočnými hodnotami, sugestívnym prostredím a novým prístupom k žánrovému klišé. Pre Clinta Eastwooda, znamenal tento film zlom v jeho kariére. Rovnako prelomový bol tento film aj pre kariéru skladateľa Ennia Morriconeho. Nasledovali snímky Pre pár dolárov naviac (For a Few Dollars More, 1965) a Dobrý, zlý a škaredý (The Good, the Bad and the Ugly, 1966).

V roku 1968 mu americká filmová spoločnosť Paramount ponúkla možnosť nakrúcať v USA. Vznikla tak jeho nová "americká" trilógia, ktorej prvým dielom je slávny western Vtedy na Západe. Podarilo sa mu dať dohromady Charlesa Bronsona a Henryho Fondu, ktorého si prial už pre hlavnú úlohu vo filme Pre hrsť dolárov. Americkou históriou, ktorá bola dôležitým dejovým činiteľom už vo filme Dobrý, zlý a škaredý, sa zaoberajú ďalšie dva filmy: Hlavu dole, krvavá mexická buržoázna revolúcia, Vtedy v Amerike o osudoch židovských gangstrov v čase prohibície. Leone sám nikdy anglicky nehovoril (napríklad francúzsky vedel plynule), pri režírovaní si preto nechal prekladať.

Na rok 1989 chystal film Leningrad. Malo ísť o film, ktorý sa zaoberal blokáde Leningradu. Malo ísť o koprodukcii so Sovietskym zväzom a hlavnú rolu si mal zahrať Robert De Niro. Všetky plány na projekt za 100 miliónov dolárov ale prekazila jeho ťažká choroba. Zomrel v rodnom Ríme na srdcový infarkt dva dni pred podpísaním kontraktu.

Jeho manželkou bola Carla Leone, s ktorou mal dve dcéry, Francescu a Raffaellu. Jeho celoživotným snom bolo znovu nakrútiť film Sever a Juh.

Bol fanušíkom futbalového klubu Lazio Rím.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Jedným z typických znakov jeho diel je hudobné téma sprevádzajúce každú hlavnú postavu, rýchla akcia po dlhom tichu a rovnako rýchlo a realisticky zobrazené násilie. Medzi jeho takmer stálych spolupracovníkov patrili hudobný skladateľ a bývalý spolužiak Ennio Morricone, kameraman Tonino Delli Colli, strihač Nino Baragli a scenáristická dvojica Luciano Vincenzoni a Sergio Donati.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Great Directors: Sergio Leone, thegreatwesternmovies.com [online]. [Cit. 2019-03-24]. Dostupné online. Archivované 2019-03-24 z originálu.
  2. Sergio Leone, greatitalians.com [online]. [Cit. 2019-03-24]. Dostupné online. Archivované 2019-03-24 z originálu.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sergio Leone na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]