Simon & Garfunkel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Simon and Garfunkel)
Simon & Garfunkel
Paul Simon
Základné informácie
Pôvod Forest Hills, Queens, New York,
NY, USA
Žáner(-re) folk rock, pop, folk pop
Pôsobenie 1957–1970
1975 (SNL)
1981–1983
1993
2003–2004
2009–súčasnosť (koncerty)
Vydavateľstvá Columbia
Webstránka www.simonandgarfunkel.com
Členovia skupiny
Paul Simon
Art Garfunkel

Simon & Garfunkel je americké spevácke a skladateľské duo, ktoré je zložené z Paula Simona a Arta Garfunkela.

V roku 1957 spolu založili Simon a Garfunkel skupinu Tom and Jerry. Nahrali svoj prvý singel „Hey, Schoolgirl“/„Dancin' Wild“, ktorého „A“ strana sa dostala na 49. miesto v rebríčkoch Billboardu. Garfunkel mal pseudonym Tom Graph (priezvisko pochádzalo z jeho záľuby písať popové rebríčky na milimetrový - graph - papier) Simonov pseudonym bol Jerry Landis, ktorý používal aj na svojich raných sólových nahrávkach zo 60. rokov. Duo Tom and Jerry koncertovalo spolu 18 mesiacov.

V roku 1963 začali spolu vystupovať pod názvom Simon & Garfunkel. Stali sa slávni v roku 1965 vďaka ich hitu „The Sounds of Silence“ a hudbe k filmu The Graduate. V 60. rokoch toto duo patrilo medzi najpopulárnejších hudobných umelcov, nahrali spolu niekoľko ďalších hitov ako napríklad „I Am a Rock“, „Homeward Bound“, „The Boxer“, „Scarborough Fair“, no najznámejšie sú skladby „Mrs. Robinson“, či „Bridge over Troubled Water“.

Duo Simon & Garfunkel je známe svojim harmonickým spievaním a niekedy aj dosť labilnými vzájomnými vzťahmi, vďaka ktorým sa napríklad viacnásobne odložilo vydanie ich posledného spoločného štúdiového albumu Bridge over Troubled Water. Od skončenia kariéry v roku 1970 sa viackrát spolu objavili na koncertných pódiách. Pri ich spoločnom vystúpení v roku 1981 na koncerte v Central Parku v New Yorku hrali pred 500-tisícovým diváckym publikom.

Skupina získala viacero ocenení Grammy, bola uvedená do Rokenrolovej siene slávy, v roku 2007 do ďalšej siene slávy s názvom Long Island Music Hall of Fame. V roku 2004 sa v časopise Rolling Stone umiestnili na 40. mieste v zozname stovky najväčších umelcov všetkých čias.[1]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Simon and Garfunkel [online]. Rolling Stone, [cit. 2009-06-10]. Dostupné online. Archivované 2008-08-19 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]