Statočné srdce

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Statočné srdce (angl. Braveheart) je film natočený v roku 1995 podla historickej udalosti, najznámejšej Škótskej vojny za nezávislosť. Film nie je celý podľa skutočných udalostí a dej je v niektorých smeroch pozmenený.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavný hrdina William Wallace, jeden z najznámejších škótskych hrdinov, ktorého si vo filme zahral Mel Gibson sa tajne oženil s Murron MacClannoughs, pretože nechcel dovoliť Právo prvej noci, ktorú si vtedy uplatňovala šľachta. Sir William Heselrig, anglický guvernér mesta Lanark, v snahe chytiť Wallacea zajal a neskôr popravil Murron MacClannoughs. V máji 1297 sa Wallace pomstil a Heselriga zabil. Toto rozpútalo veľké povstanie voči anglickej šľachte ktorá okupovala škótske územie.

Prvá väčšia bitka bola Bitka pri moste Stirling Bridge, no vo filme sa bitka odohrala na lúke - škótski povstalci tu porazili anglickú jazdu a neskôr aj zvyšok vojska. William Wallace bol po tomto víťazstve pasovaný za rytiera a strážcu škótskeho ľudu.

Wallace so svojim vojskom napadol Anglicko, konkrétne mesto Yorkshire, ktoré aj dobyl. Anglický kráľ za ním vyslal posla - synovu manželku - kráľovnú. Tá mu ponúkla v mene kráľa pozemky, majetok a zlato, no Wallace to neprijal. Kráľ už vtedy poslal po vojská. Kráľovná poslala Williamovi správu o jeho plánoch a tak sa Wallace na útok mohol pripraviť. Wallacea v bitke ale dvaja spojenci zradili a po jeho útoku bojové pole opustili. Škóti boli porazení.

William sa vo filme neskôr pomstil obidvom zradcom. Jeho vojsko bolo skoro celé zničené a tak sa chcel spojiť a dohodnúť s jedným škótskym šľachticom. Ten ho zradil a samotného Wallacea zajali. Mučili ho a žiadali, aby sa poddal anglickej korune a prosil o milosť. Wallace, odhodlaný nepodľahnúť a nevzdať sa svojich ideí, pri poprave z posledných síl vykríkol slovo "sloboda", za ktorú vo filme ale aj v skutočnosti bojoval.

Na konci filmu sa posledná skupina škótov postavila anglickému vojsku, kde šli za svoju slobodu na smrť.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]