Supermax (televízia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Supermax
KrajinaČesko Česko
Oblasť vysielaniaČesko, Slovensko
Vysielací jazykčeština
Typsúkromná
Začiatok vysielania22. november 1994
Koniec vysielania14. september 2004
Programdetský, animovaný
Formát obrazu4:3
Príjemkáblové vysielanie, satelit, terestriál
Člen skupinyHBO Česká republika
Česká programová spoločnosť
Webstránkasupermaxtv.cz

Supermax bola česká televízna stanica, ktorá vysielala hlavne animované seriály pre tínedžerov. Vysielala od novembra 1994 do septembra 2004, keď bola nahradená detským televíznym kanálom Fox Kids.

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Vysielanie stanice bolo spustené 22. novembra 1994 spoločne so stanicami HBO a Max1 (dnes Spektrum). Supermax mal pokrytie signálom najmä v Česku, ale aj na Slovensku. Počas jej vysielania odvysielala veľa seriálov, hlavne anglických dabovaných do češtiny. Jeden z tých najznámejších bol Cybernet (výslovnosť - "Kybernet"), ktorý vysielal recenzie a screenshoty z hier. Taktiež sa uchytila aj seriálom Bláznivé sporty, ktorý bol zostavený iba z domácich videí, ktoré ukazovali smiešne situácie pri športoch. Iné seriály, ktoré vysielala, boli napríklad Fresh Prince of Bel Air, Rugrats, G.eek, Animaniacs, Fly Tales, Pinky and the Brain alebo Are You Afraid of the Dark?. Supermax taktiež vysielal animované filmy na Veľkú noc, ale tento zvyk bol prerušený pred niekoľkými rokmi. Na Veľkú noc vysielal tiež dabovanú verziu Rock and Rule-u.

Zánik[upraviť | upraviť zdroj]

Supermax si našiel divákov nielen medzi detským publikom, ale i medzi dospelými. V rokoch, keď sa do popredia dostávali ponuky satelitného pripojenia alebo operátorov káblového pripojenia, bol Supermax vytlačaný programom Fox Kids Česká republika (neskôr Jetix, dnes Disney Channel). Jeho sledovanosť a obľúbenosť bola v čase vysoká a na tamojšie pomery to bol jeden z najlepších detských kanálov, dal by sa nazvať českou verziou populárneho amerického kanálu Cartoon Network. Stanica ukončila vysielanie sitcomom Kenan and Kel-a, 15. septembra 2004 o 21:30 hod.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]