The Valley (štadión)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
The Valley

V roku 2008
Základné údaje
ŠtátSpojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
PolohaCharlton, Londýn
Otvorený1919
MajiteľCharlton Athletic F.C.
Povrchtráva 102 x 67 m
Kapacita27 111

The Valley je futbalový štadión s kapacitou 27 111 divákov. Nachádza sa v Londýne, Anglicko, v mestskej časti Charlton. Je domovským stánkom futbalového klubu Charlton Athletic F.C.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V rannom období klubu bol Charlton putovným typom klubu, používajúci viacero futbalových ihrísk v rozmedzí rokov 1905 a 1914. História štadiónu začína rokom 1919, kedy bol Charlton pomerne úspešný a hľadal nový domov. Klub našiel opustenú pieskovo-kriedovú jamu, no nemal dostatočné prostriedky na úpravu. Masa dobrovoľníkov fanúšikov Charltonu vykopala rovnú plochu pre ihrisko na dne jamy a vyťažený materiál použili na vyrobenie provizórnych tribún. Názov štadiónu tak pravdepodobne vychádza z vtedajšej podoby pripomínajúcej údolie (angl. Valley). Klub odohral prvý zápas predtým, než vôbec boli nainštalované prvé sedadlá resp. Tribúny. Išlo len o rovnú plochu, obkolesenú davom sediacich alebo stojacich divákov. Tieto jedinečné okolnosti viedli k nezvyčajne silnému vzťahu medzi fanúšikmi a klubom, ktorý trvá dodnes. V sezóne 1923-24 Charlton odohrával zápasy na the Mount stadium v Catforde, vo viac obývanej časti, no navrhované spojenie s Catford South End FC nebolo dotiahnuté dokonca a tak sa Charlton vrátil naspäť na the Valley.

V roku 1967 boli predstavené plány na vybudovanie pretekárskej dráhy okolo futbalového ihriska. Plány boli spočiatku prijaté s nadšením, no po čase sa od nich upustilo z dôvodu zhoršenia atmosféry.

Po mnoho rokov bolo the Valley jedným z najväčších štadiónov v Británii s kapacitou 75 000 divákov. Avšak dlhodobá absencia najvyššej futbalovej ligy spôsobila nedostatok financií na potrebnú renováciu. Nakoniec klub vyhlásil bankrot. Konzorcium fanúšikov odkúpilo klub v roku 1984, no zostalo pod správou pôvodného majiteľa. Klub však stále nedisponoval dostatkom prostriedkov na dosiahnutie nových bezpečnostných opatrení na štadióne. Krátko po začiatku sezóny 1985-86 Charlton opustil the Valley a spolu s Crystal Palace sa delil o štadión Selhurst Park. Išlo o prvé spoločné používanie futbalového stánku vo Football League po 36 rokoch. V roku 1988 bol klub s the Valley opäť zjednotený reštartovaním plánov na rekonštrukciu, tisíce fanúšikov dobrovoľne vyčistili ihrisko a pozostatky spálili na ihrisku vo veľkej vatre. V tomto čase už však veľké tribúny neboli žiadané, ani bezpečné. Fanúšikovia tak požadovali kompletne nový štadión, ktorý by obkolesoval počiatočné ihrisko, avšak Rada Greenwich Borough odmietla tieto plány. Fanúšikovia tak založili lokálnu politickú stranu The Valley party. Strana kandidovala na všetky pozície do Rady, ušetrila jedine dvoch členov, ktorí hlasovali za rekonštrukciu. Strana získala takmer 15 000 hlasov vo voľbách v roku 1990[1], čím vytvorila tlak na prijatie plánov pre nový štadión.

V roku 1991 začalo budovanie nového štadiónu a klub sa presťahoval zo Selhurst Parku do domovského stánku West Hamu, do Upton Parku. Moderný štadión bol otvorený v decembri 1992. Od návratu Charltonu na the Valley, štadión prešiel rôznymi veľkými zmenami. Severná, východná a západná tribúna boli takmer úplne prebudované, čím sa dosiahla kapacita vyše 27 000 divákov. Klub má ambície dosiahnuť kapacitu až 40 000 rozšírením východnej tribúny a prebudovaním južnej, no po zostúpení z Premier League v roku 2007 a the Championship v roku 2009, nie je isté, kedy budú zrealizované.

V roku 2004 sa na the Valley odohrával Unity Cup, kde sa stala víťazom Nigéria.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BBC. Charlton Athletic FC [online]. [Cit. 2017-01-17]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku The Valley (London) na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).