Tridentská ofenzíva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tridentská ofenzíva
Súčasť talianskeho frontu prvej svetovej vojny

Zvyšky alpskej vegetácie po útoku pri Asiagu.
Dátum 15. máj - 10. jún 1916
Miesto Planina Asiago, Benátsko, Taliansko
Výsledok talianske obranné víťazstvo
Protivníci
Talianske kráľovstvo Talianske kráľovstvo Rakúsko-Uhorsko
Velitelia
Talianske kráľovstvo Luigi Cadorna

Talianske kráľovstvo Guglielmo Pecori Giraldi
Talianske kráľovstvo Pietro Frugoni

Conrad von Hötzendorf

Eugen Rakúsko-Tešínsky
Viktor Dankl von Krasnik
Hermann Kövess

Sila
172 práporov
850 diel
300 práporov
2 000 diel
Straty
140 000 mužov:
12 000 mŕtvych
80 000 zranených
50 000 zajatých
100 000 mužov:
15 000 mŕtvych
75 000 zranených
15 000 nezvestných a zajatých

Tridentská ofenzíva (známa tiež ako Bitka pri Asiagu alebo Trestná výprava, nem. Strafexpedition) bola rakúsko-uhorská protiofenzíva na talianskom fronte, odštartovaná 15. mája 1916 počas prvej svetovej vojny. Odohrala sa pri mestečku Asiago, blízko talianskeho regiónu Tridentsko, v tom čase ležiaceho na rakúsko-uhorsko-talianskom pohraničí. Pre Talianov išlo o neočakávaný útok, ktorý prišiel len dva mesiace po skončení piatej bitky na Soči.

Rakúsko-uhorský veliteľ Conrad von Hötzendorf navrhoval trestnú výpravu voči Talianom, svojim donedávnym spojencom, mnohokrát. Taliansko, ktoré bolo ešte do predošlého roka súčasťou Trojspolku, obviňoval zo zrady. Hötzendorf si dokonca v uplynulých rokoch nechal vypracovať štúdie prípadnej invázie cez náročný horský terén. Samotné prípravy k útoku začali v decembri 1915, kedy Hötzendorf požiadal svojho nemeckého náprotivka, Ericha von Falkenhayna, o presunutie niekoľkých divízií z východného frontu, kde bojovali proti Rusku. Pretože v tom čase ešte Nemecko nebolo s Talianskom vo vojnovom stave, Falkenhayn túto žiadosť zamietol. Hötzendorf sa tak rozhodol konať na vlastnú päsť. Talianska rozviedka mala informácie o chystanej ofenzíve v Tridentsku už niekoľko týždňov pred jej začiatkom, taliansky veliteľ Cadorna ich však ignoroval s tým, že takýto útok v danej oblasti nemôže nastať.

Bitka[upraviť | upraviť zdroj]

Útok odštartovalo rakúsko-uhorské delostrelectvo, po ktorom sa na 50-kilometrovom fronte vydali vpred pešie jednotky. Tým sa podarilo prelomiť stred talianskej obrany a preniknúť až na hranice benátskej nížiny, čím hrozilo úplne odrezanie talianskych vojakov pri Soči. Cadorna, ktorý si konečne uvedomil kritickosť situácie, vyslal posily pre Prvú armádu a narýchlo sformoval i Piatu armádu, ktorá by čelila nepriateľovi v prípade, že by sa dostal až do spomínanej nížiny.

Vážnu hrozbu talianskej porážky napokon zahnalo až Rusko, ktoré 4. júna prešlo do útoku v Haliči a Hötzendorfa tým donútilo preveliť polovicu svojich síl naspäť na východný front. Zvyšné jednotky už nepredstavovali dostatočnú ofenzívnu silu a boli nútené stiahnuť sa z mnohých dobitých pozícií, zatiaľ čo množstvo talianskych obrancov vďaka posilám naďalej rástlo. V Taliansku mala trestná výprava, aj keď s vypätím všetkých síl ubránená, i politickú dohru, ktorá viedla k pádu vlády a výmene na premiérskej stoličke.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Battle of Asiago na anglickej Wikipédii.