Trolejbusová doprava v Olsztyne

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trolejbusová doprava v Olsztyne
Olsztynské trolejbusy v roku 1939
Olsztynské trolejbusy v roku 1939
Základné údaje
ŠtátPoľsko Poľsko
MestoOlsztyn
PrevádzkovateľMPK Olsztyn
Zahájenie prevádzky1. septembra 1939.
Ukončenie prevádzky31. júla 1971
Prevádzka
Počet liniek2 (1939)
Mapa siete
Mapa siete v roku 1940
Mapa siete v roku 1940

Jedna zo sietí trolejbusovej dopravy sa nachádzala v severopoľskom meste Olsztyn.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pred druhou svetovou vojnou[upraviť | upraviť zdroj]

Počiatok histórie trolejbusov v Olsztyne sa datuje k 1. septembru 1939.[1] V tento deň bola sprevádzkovaná prvá linka – železničná stanica - Osiedle Mazurskie, na ktorej jazdilo 5 vozov. O niekoľko dní neskôr začali trolejbusy jazdiť aj na druhej linke, ktorá viedla z placu Roosevelta cez ulicu Jagiellończyka k vojenským kasárňam. V roku 1943 nahradili trolejbusy električkovú linku č. 2 v úseku RatuszJakubowo. Kvôli vojnovým udalostiam bola trolejbusová prevádzka v Olsztyne ukončená 22. januára 1945. Trate boli po prechode Červenej armády zničené, vozy však prečkali boje bez poškodenia.

Po druhej svetovej vojne[upraviť | upraviť zdroj]

10. decembra 1946 bola sprevádzkovaná prvá obnovená trať Osiedle Mazurskie - Plac Roosevelta, ktorá bola za dva mesiace predĺžená až k železničnej stanici. O rok neskôr, v januári 1948, sa začala prevádzka na novej trati Plac Roosevelta - Kortowo. Tá bola o niečo predĺžená z placu Roosevelta na ulici Jagiellońska. Roku 1949 bola sprevádzkovaná nákladná trať z ulice Lubelskiej k mestskej plynárni.

V 50. rokoch boli v prevádzke dve trolejbusové linky o dĺžke 10 km, ktoré obsluhovalo okolo ôsmich vozov. V roku 1959 boli do Olsztyna dodané česko-slovenské trolejbusy Škoda 8Tr (9 kusov).

V 60. rokoch však nastal všeobecný rozmach autobusovej dopravy, ktorá postupne do roku 1965 nahradila olsztynské električky a do roku 1971 tiež miestne trolejbusy. V roku 1968 bola zrušená trať Jagiellońska - Kortowo, takže v prevádzke zostala jediná linka Osiedle Mazurskie - železničná stanica. Definitívny koniec nastal 31. júla 1971, kedy bola aj na tejto trati zastavená trolejbusová prevádzka.

V 80. rokoch bolo plánované vybudovať 4 trolejbusové trate, ktoré mali nahradiť najvyťaženejšie autobusové linky. Tento projekt nebol nikdy realizovaný. Aj na začiatku 21. storočia sa uvažovalo o trolejbusoch, prednosť ale dostalo obnovenie električkovej prevádzky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. PIEŃKOWSKI, Tomasz. Trolejbusy w historii i kulturze Lublina. Kultura Współczesna, 2012, roč. 73, čís. 2, s. 84–93. Dostupné online. (po poľsky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Trolejbusová doprava v Olsztyně na českej Wikipédii.