Trolejbusová doprava v Gorzowe Wielkopolskim

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trolejbusová doprava v Gorzowe Wielkopolskim
Stĺpy trolejového vedenia v Gorzowe Wielkopolskim
Stĺpy trolejového vedenia v Gorzowe Wielkopolskim
Základné údaje
MestoGorzów Wielkopolski
Zahájenie prevádzky23. júna 1943
Ukončenie prevádzky30. januára 1945
Infraštruktúra
Vozovne1
Prevádzka
Počet liniek3
Mapa siete
Detail stĺpa

Za druhej svetovej vojny bola v vtedajšom nemeckom meste Landsberg an der Warthe, dnešnom poľskom meste Gorzów Wielkopolski krátky čas v prevádzke trolejbusová doprava.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vo februári 1941 schválila mestská správa likvidáciu miestnych električiek a ich náhradu trolejbusmi. Práce mali prebehnúť počas roka 1941, však problémy s dodávkami materiálu toto znemožnili. Stavba trolejbusových tratí teda prebiehala veľmi pomaly a dokončenie bolo presunuté až do roku 1943.

Zahájenie prevádzky trolejbusov sa konalo 23. júna 1943.[1] Sieť, ktorá spájala všetky dôležité časti mesta, tvorila vlastne kríž: z námestia sa trate rozbiehali na sever do obratiska na dnešnej ulici Kazimíra Veľkého, na východ a severovýchod do podniku IG Farben (teraz Stilon), na juh do štvrte Zamoście a na západ do Frydrychowa.

Trolejbusy v Gorzowe jazdili len do 31. januára 1945, kedy sa rozhoreli boje o mesto. Zničená trolejbusová infraštruktúra už nebola po vojne obnovená a vozy, ktoré bitku prežili, boli odovzdané do Poznane.[1]

Vozový park[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1943 boli zakúpené štyri trolejbusy MAN-SSW typu MPE 4500 s prívesmi. Tieto vozidlá stačili obsluhovať iba linku Frydrychowo - Rynek - IG Farben, na zvyšných tratí jazdili električky. Dodávka siedmich trolejbusov Fiat 6567/511 z Talianska v roku 1944 dovolila otvoriť už postavené trate do Zamoście a tiež linky od stanice do dnešného námestia Kazimíra Veľkého. Vzhľadom k nedostatočnému počtu vozov na linke do Zamoście museli často vypomáhať električky s kyvadlovú prevádzkou.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b SZMUCIŃSKI, Kajetan. Z wizytą w Gorzowie Wielkopolskim [online]. mkm.szczecin.pl, [cit. 2018-12-27]. Dostupné online. (po poľsky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]