Védické slovanstvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Védické slovanstvo, védická kultúra, hnutie známe aj ako Inglizmus (rus. Инглиизм), oficiálny názov: Starodávna ruská Inglistická cirkev pravoslávnych Starovercov-Inglingov (rus. Древнерусская Инглиистическая Церковь Православных Староверов-ИнглинговDrevnerusskaya Ingliisticheskaya Cerkov'Pravoslavnykh Staroverov-Inglingov) je odnož slovanského novopohanstva (Rodnoveria) založeného v roku 1990 Alexandrom Chinevičom v meste Omsk, na Sibíri. Prívrženci sa nazývajú „pravoslávni staroverci“, alebo „Inglini“. Kaarina Aitamurto popísala túto odnož ako hnutie s dobre definovanou doktrínou, autoritatívnym vedením a zameraním na ezoterické učenie.[1]

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa svojho zakladateľa Inglizmus nezapadá do klasických kategórií chápania náboženstva, ako polyteizmus alebo monoteizmus. Inglini si ctia "predkov" - árijcov , ktorí sú nesprávne nazývaní bohmi. Dominantná tradícia je slovanská, ale Inglizmus integruje aj prvky iných kultúr najmä germánskej, perzskej, indickej a egyptskej. Všetky božstvá sa považujú za prejavy najvyššieho univerzálneho Boha, takže Inglistickú teológiu možno definovať ako monistickú.[2]

Prívrženci Inglizmu veria, že ich učenie pochádza z pôvodnej „ruskej duchovnej kultúry“. Podobne ako iné novopohanské skupiny sa voči kresťanstvu stavajú nepriateľsky, rovnaký postoj majú aj k Islamu.[1] Archivované 2020-09-23 na Wayback Machine Učenie Inglizmu je obsiahnuté v posvätných knihách: Slovansko-árijských védach, ktoré sa skladajú z nasledovných častí:

Kniha Svetla

Potvrdenie knihy svetla

Slavianstvo

Kritika[upraviť | upraviť zdroj]

Kritika tohto hnutia je najmä zo strany historikov a mnohých vetiev slovanských Rodnovercov (napr. Dažbogovi vnuci zo Slovenska, Pohanský kruh z Česka či Velesov kruh z Ruska)[3], keďže je založené na konšpiračných alebo vedecky vyvrátených teóriách, ktoré často znejú až fantasticky. V roku 2014 v Ľubľane boli Inglini definitívne vylúčení zo Slovanského snemu[4]. Samotné slovansko-árijské védy označuje väčšina rodnoverských organizácii a historikov za falzifikáty[5]. Hnutie býva aj terčom kritiky kvôli jeho extrémistickým (najmä antisemitským) názorom a šovinizmu, čomu nasvedčuje aj fakt, že líder tohto hnutia, Alexander Chinevič, mal v minulosti problémy so zákonom kvôli rasizmu. Na Slovensku sú Inglisti niekedy v negatívnom zmysle neformálne a sarkasticky označovaní ako "Ufoslovania".

Charakter hnutia na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku toto hnutie nemá pevnú štruktúru, ani hierarchiu. Priaznivci tohto duchovného smeru sú združení prevažne okolo internetovej stránky www.tartaria.sk, stretávajú sa príležitostne na prednáškach, seminároch alebo spoločných obradoch v prírode.[2] Archivované 2020-09-28 na Wayback Machine

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. AITAMURTO, KAARINA,. Paganism, traditionalism, nationalism : narratives of Russian Rodnoverie. London : Routledge, Taylor and Francis, 2016. Dostupné online. ISBN 1-317-08443-8.
  2. Cosmopolitanism, nationalism, and modern paganism. New York : Palgrave Macmillan US, 2017. Dostupné online. ISBN 1-137-56200-5.
  3. Keď odrkývači dejín mlčia [online]. 2018-09-01, [cit. 2021-12-02]. Dostupné online.
  4. Vyjádření k přítomnosti zástupců „Državy Morava a Slezsko“ na Slovanském sněmu v Polsku – Slovanský kruh [online]. [Cit. 2021-12-02]. Dostupné online. (po česky)
  5. ADMIN3, Od. Disputace na téma pravosti slovanských textů (25.6.2015) – Slovanský kruh [online]. [Cit. 2021-12-02]. Dostupné online. (po česky)