Valník

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Valník Avia
Valník so zaplachtovanou nadstavbou
Hydraulická ruka umožňuje prekladať náklad
Jednoosý valníkový príves pre osobný automobil

Valník je nákladný automobil s nadstavbou vo forme rovnej plošiny s bočnicami. Tie zabraňujú nákladu v pohybe počas presunu. Pri manipulovaní s nákladom sa dajú sklopiť a uľahčiť tak prístup techniky alebo ľudí.

Úložná plocha patrí konštrukčne k najjednoduchším druhom nadstavby a umožňuje prepravovanie odolných a dobre zabalených nákladov. Valník umožňuje použiť jednoduchú konštrukciu a oplachtovaním vytvoriť priestor chránený pred poveternostnými vplyvmi. Na väčšiu ochranu prepravovaného nákladu sa používajú skriňové nadstavby, umožňujúce tovar napr. chladiť.

Nevýhodou valníka je nutnosť manuálne nakladať a vykladať náklad, ktorý sa nedá presúvať vysokozdvižnými vozíkmi na paletách, resp. žeriavom. Túto nevýhodu rieši použitie hydraulickej ruky – ramena, pomocou ktorého vodič sám náklad naloží aj vyloží. Tá môže byť umiestnená za kabínou vodiča alebo na konci automobilu, kedy sa dá použiť aj na manipuláciu s nákladom na prívese.

Manipuláciu uľahčuje aj zdvíhacia plošina, montovaná na zadnú časť zväčša oplachtovaných a skriňových vozidiel. Náklad sa dá ručne alebo nízkozdvižným vozíkom presunúť na plošinu, ktorá sa hydraulicky zdvihne alebo spustí na požadovanú úroveň.

Iné typy valníkov[upraviť | upraviť zdroj]

Pick-up je upravený osobný automobil s otvorenou valníkovou karosériou s postrannými blatníkmi. Odklápacia je tak zväčša iba zadná časť úložného priestoru, ktorý môže byť chránený plachtou alebo plastovou nadstavbou.

Príves je prípojné nemotorové vozidlo s rovnou úložnou plochou, slúžiace na prevoz materiálu a zvýšenie prepravnej kapacity automobilu. Jednonápravové prívesné vozíky sú určené pre osobné automobily, dvoj- a viacnápravové prívesy možno pripojiť za nákladný automobil, traktor, pracovný stroj, autobus a pod.

Náves je prípojné nemotorové vozidlo valníkovej konštrukcie s veľkou prepravnou kapacitou. S ťahačom tvorí jazdnú súpravu, schopnú prevážať naraz až 30 ton nákladu. Náves môže mať jednu, no aj niekoľko náprav.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Valník na českej Wikipédii.