Vologaises VI.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Minca znázorňujúca Vologaisesa VI.

Vologaises VI. (po stredoperzsky Valgaš) bol partský veľkokráľ z rodu Arsakovcov, ktorý vládol v rokoch 207/208 – 227/228. Jeho otcom bol kráľ Vologaises V. (zomrel 207/208), bratom kráľ Artabanos IV. (213 – 224).

Vláda[upraviť | upraviť zdroj]

O vláde Vologaisa VI. do roku 212/213, kedy sa proti nemu vzbúril jeho brat Artabanos, nie sú známe žiadne podrobnosti a aj potom sú informácie len veľmi skúpe. Zdá sa, že Vologaises stratil počas občianskej vojny s bratom rýchlo kontrolu nad Iránom a najneskôr roku 215 prišiel aj o oblasť Elymaidy s hlavným mestom Súsy (svedčí o tom zachovaná stéla). Kráľ sídlil v tom čase na západe ríše, pravdepodobne v Ktésifone, a tam za ním poslal rímsky cisár Caracalla roku 215 poslov so žiadosťou o vydanie dvoch utečencov z impéria, filozofa Antiocha a istého Tiridata. Vologaises ich oboch Rimanom vydal.

Pretože partsko-rímska vojna, ktorá prepukla roku 216, bola už na partskej strane úplne v réžii Artabana IV., dá sa predpokladať, že Vologaisesa najneskôr toho roku brat rozhodne porazil. Jeho mocenskú základňu však celkom nezničil, pretože sú známe jeho mince aj z nasledujúcich rokov – väčšinou sa usudzuje, že si udržal kontrolu nad časťou Babylonie.

Keď Artabana IV. porazil a zabil istachrský kráľ Ardašír (224), zdržiaval sa Vologaises zrejme stále ešte v Ktésifone a až časom bolo jeho postavenie v Mezopotámii definitívne zlomené – do roku 226 ovládol Ardašír Ktésifon a z roku 228 sú známe posledné Vologaisove mince. Kráľov osud po Ardašírovom víťazstve je nejasný.

Vologaises VI. bol posledný kráľ kedysi mocnej ríše Partov, ktorá existovala viac než štyristo rokov. Jeho pád začal v mezopotámsko-iránskej oblasti celkom novú epochu – dobu novoperzskej ríše na čele s dynastiou Sásánovcov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]