Wikipédia:Buďte smelí pri úprave stránok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Toto je odporúčanie Wikipédie.
Pozri tiež: Wikipédia:Odporúčania
Odporúčania a návody
Obsah
Správanie sa
Mazanie
Upravovanie a vytváranie stránok
Buďte smelí pri úprave stránok
Váš prvý článok
Minimálny štandard článku
Konvencie
Názov článku
Pozri aj

Stránky typu wiki nebudú dobre fungovať, ak v sebe nenájdete kúsok odvahy. Je potrebné premôcť sa a začať upravovať: opravovať pravopisné chyby a preklepy, pridávať ďalšie informácie do článkov, upresňovať formulácie a podobne.

Všetky tieto činnosti sú úplne v poriadku. Práve takýmto spôsobom Wikipédia funguje a toto od vás všetci očakávajú.

Nikdy sa nepýtajte: „Prečo sú v tom článku chyby?“ Sú tam, pretože ste ich VY neopravili! Takže keď niečo zbadáte, nestojte, nečakajte, vyhrnite si rukávy a dajte sa do práce. Takto to začína. Presvedčíte sa sami.

Ak niekto napíše nekvalitný alebo iba humorný článok, odkaz na neexistujúci článok, alebo úplný nezmysel, nedbajte na jeho pocity, ale článok opravte, upravte, alebo ho napíšte celý znova, úplne od začiatku (ak sa to hodí, zaraďte pôvodnú verziu do kabinetu kuriozít).

Veci, o ktorých pochybujete, premiestnite na stránku „Diskusia“ pri článku. Taká je podstata Wikipédie a takáto zostane navždy.

Nesmiete si však myslieť, že to, čo napíšete do článku vy, nemôže byť v priebehu jednej minúty nemilosrdne zmenené. Nesmiete to brať ako útok na svoju osobu. Zámerom všetkých je vytvoriť z Wikipédie najlepšiu encyklopédiu na svete, ktorá je zároveň bezplatná.

Dôležité upozornenie[upraviť | upraviť zdroj]

Zvlášť noví redaktori sú ohromení otvorenosťou a ihneď sa zapoja. Je to dobrá vec. Majte ale prosím na pamäti: buďte smelí pri úpravách stránok neznamená, že máte mazať dlhé články na komplexné a kontroverzné témy, ako napríklad Potrat.

Text článku je často výsledkom mnohých debát a náročných vyjednávaní medzi Wikipediánmi s rozličným zázemím a uhlom pohľadu. Neopatrná úprava takýchto článkov môže byť podobná pichnutiu do osieho hniezda a redaktori, ktorí pracujú na tejto stránke, môžu reagovať nahnevane.

Ak narazíte na kontroverznú tému, ktorú by ste radi upravili, najskôr si prečítajte komentáre na diskusnej stránke a tiež si pozrite históriu stránky, aby ste získali názor na vznik článku a aký je jeho aktuálny stav. Potom, ak chcete zmeniť alebo zmazať niečo podstatné v texte, môžete:

  1. presuňte to na Diskusiu v prípade vety a pod. a napísať zoznam vašich námietok
  2. iba napísať zoznam vašich námietok, ak je to dlhšia pasáž

Následne počkajte na pár odpovedí. Ak nikto nenamieta, pokračujte. Vždy však presúvajte rozsiahlejšie vymazania na stránku Diskusie a spíšte zoznam vašich námietok k textu, takže iní ľudia porozumejú vašim zmenám a budú schopní nasledovať históriu stránky.

Nenechajte sa zastrašiť! Väčšinu článkov začnite opravovať a dolaďovať ihneď, ako v nich vidíte nedokonalosti. Tých pár citlivých tém, ktoré požadujú opatrnejší prístup, spoznáte na prvý pohľad.

Predpokladajme, že sme vás presvedčili na odvážnu úpravu článkov. Otázka teda znie: Ako na to?