Zámok Rychnov nad Kněžnou

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Letecký pohľad na zámok

Zámok Rychnov nad Kněžnou je zámok v severozápadnej časti mesta Rychnov nad Kněžnou, ležiaci v podhorí Orlických hôr asi 32 km východne od Hradca Králové. Spolu s priečelím kostola Najsvätejšej Trojice je zámok jedným z najväčších barokových celkov v Čechách. Autorom tejto architektonickej kompozície je zrejme architekt Jan Blažej Santini-Aichel.

Zámok je chránený ako kultúrna pamiatka Českej republiky.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Rano barokový zámok budoval od roku 1676 František Karel Libštejnský z Kolovrat a následne i jeho syn Norbert Leopold a vnuk František Karel II. Dokončený bol až v priebehu 18. storočia. Okolo roku 1722 stavbu pravdepodobne viedol i známy architekt Jan Blažej Santini-Aichel. V 18. storočí bola v zámku založená rozsiahla obrazáreň obsahujúca nielen rodovú galériu Kolovratovcov, ale i zakúpené obrazy domácich a svetových autorov a ďalšie diela postupne presunuté z iných kolovratovských zámkov. Až do súčasnosti sú tu k videniu napr. obrazy Karla Škréty či Hansa von Aachena. Po roku 1989 predtým znárodnený zámok reštituoval rod Kolovratovcov Krakovských Libštejnských.

V súčasnosti je v zámku umiestnená aj expozícia Muzea a galerie Orlických hor. Verejnosti prístupná je tiež zámocká obrazáreň s obrazmi českého a svetového maliarstva od polovice 15. storočia. Zastúpená je aj zbierka strelných zbraní z 18. storočia a j tu aj pôvodný štýlový nábytok rodu Kolowratovcov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 50°09′59″S 16°16′33″V / 50,16645°S 16,2758°V / 50.16645; 16.2758

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rychnov nad Kněžnou (zámek) na českej Wikipédii.