Zdenek Wasserbauer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Zdeněk Wasserbauer)
Zdenek Wasserbauer
pražský pomocný biskup
generálny vikár
Zdenek Wasserbauer
Erb Zdenek Wasserbauer
Oratio verbum ardor
Modlitba, slovo, horlivosť
Štát pôsobeniaČesko Česko
Funkcie a tituly
Pražský pomocný biskup
19. máj 2018 –
kanonik svätovítskej kapituly
4. marec 2018 –
Biografické údaje
Narodenie15. jún 1966 (57 rokov)
Nové Město na Moravě, Česko
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Diakon
Svätenie2. január 1996 (29 rokov)
Kňaz
Kňazská vysviacka30. september 1996 (30 rokov)
Praha
InkardináciaPražská arcidiecéza
Biskup
Menovanie23. január 2018 (51 rokov)
pápež František
Konsekrácia19. máj 2018 (51 rokov)
Praha
SvätiteľDominik Duka
pražský arcibiskup
SpolusvätiteliaVojtěch Cikrle
brněnský sídelný biskup
Ján Vokál
královéhradecký biskup
Odkazy
Zdenek Wasserbauer na catholic-hierarchy.org angl.
Spolupracuj na Commons Zdenek Wasserbauer

Mons. Zdenek Wasserbauer (* 15. jún 1966, Nové Město na Moravě) je český rímskokatolícky biskup, pražský pomocný biskup. Je kanonik svätovítskej kapituly v Prahe a riaditeľom kúrie pražského arcibiskupstva. V minulosti pôsobil aj ako čestný kanonik kapituly sv. Kozmu a Damiána v Starej Boleslavi.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Zdenek Wasserbauer vyrastal v dedine Sázava pri Žďári nad Sázavou na česko-moravskom pomedzí. Vyštudoval gymnázium v Žďári nad Sázavou a potom študoval na Vysokej škole poľnohospodárskej v Prahe-Suchdole. Tú absolvoval s titulom inžinier, v roku 1989 absolvoval povinnú vojenskú službu. V roku 1990 začal štúdiá na obnovenej Katolíckej teologickej fakulte v Prahe. Po prvom roku bol na ďalšie štúdiá vyslaný na Pápežskú lateránsku univerzitu do Ríma.

Roku 1996 sa vrátil do Čiech, bol vysvätený na kňaza, inkardinovaný do pražskej arcidiecézy a začal pôsobiť v Prahe 4. Od roku 1998 študoval opäť v Ríme na postgraduálnom štúdiu v odbore spirituálnej teológie. V roku 2003 ukončil svoje štúdiá doktorandskou prácou na tému Teológia a spiritualita diecézneho kňaza v cirkvi ako spoločenstvo na začiatku tretieho tisícročia.

V rokoch 20002010 pôsobil ako špirituál pražského kňazského seminára. V tejto funkcii sa spolu so sebe zverenými bohoslovcami podieľal na organizovaní víkendových duchovných obnov v pražskom seminári pre tých, ktorí uvažovali o kňazstve. Pre nich tiež s bohoslovcami organizoval týždenné letné pobyty na fare v Hornej Planej v južných Čechách, ktoré v sebe kombinovali prvky tábora a exercicií.[1]

K 1. októbru 2010 bol uvoľnený z funkcie špirituála a bol menovaný farárom vo farnosti pri Kostole Najsvätejšieho Srdca Pána na pražských Vinohradoch. 15. januára 2012 bol menovaný čestným kanonikom staroboleslavskej kapituly a 4. marca toho istého roku bol do tejto funkcie inštalovaný. K 1. máju 2014 sa navyše stal okrskovým vikárom III. pražského vikariátu. 18. júna 2015 bol uvoľnený z funkcie čestného kanonika v Starej Boleslavi a namiesto toho bol menovaný sídelným kanonikom metropolitnej kapituly pri Katedrále sv. Víta v Prahe.[2] Súčasne bol menovaný riaditeľom kúrie pražského arcibiskupstva. Dňa 24. marca 2016 bol počas bohoslužby Missa chrismatis s platnosťou od 1. apríla 2016 menovaný generálnym vikárom pražskej arcidiecézy.

23. januára 2018 bol menovaný pomocným biskupom pražskej arcidiecézy a titulárnym biskupom butrintským. Zdenek Wasserbauer bol vysvätený na biskupa počas bohoslužby vo svätovítskej katedrále 19. mája od 10.00.[3] Svätiteľom bol pražský arcibiskup Dominik Duka, spolusvätiteľmi brnenský biskup Vojtech Cikrle a kráľovohradecký biskup Ján Vokál.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Proč Tammím (tammim.spolco.cz) [online]. . Dostupné online. Archivované z originálu.
  2. Archivovaná kopie [online]. . Dostupné online. Archivované z originálu.
  3. Česká biskupská konference. Mons. Zdenek Wasserbauer přijme v květnu biskupské svěcení [online]. cirkev.cz, [cit. 2024-02-26]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Zdenek Wasserbauer na českej Wikipédii.