Zelená hliadka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 48°09′31″S 17°08′10″V / 48,158675°S 17,136051°V / 48.158675; 17.136051

Zelená hliadka
(Občianske združenie Why Not?)
Právna formaobčianske združenie
SídloBratislava, Slovensko
Vznik2011 (Zelená hliadka)
20. september 2013 (OZ Why Not?)[1]
IČO42353769
Ďalšie odkazy
WebOficiálny web
Sídlo na Jégého 3 v Bratislave

Zelená hliadka je občianska iniciatíva na Slovensku, ktorá vznikla v Bratislave v roku 2011 z dôvodu nespokojnosti s činnosťou orgánov zodpovedných za čistotu a poriadok v meste a tiež v súvislosti s blížiacimi sa majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa konali prvýkrát na Slovensku. Združuje občanov, ktorí majú snahu pomôcť s udržiavaním čistoty v meste. Medzi najznámejšie aktivity združenia patrí pravidelná údržba priestorov bývalej železničnej stanice Filiálka v Bratislave, výroba a osádzanie odpadkových košov, ktoré sú umiestňované do rôznych lokalít a pravidelne vyprázdňované, čistenie a údržba železničných staníc a podchodov (Trnavské mýto) a podobne. Príležitostne tiež svojpomocne opravujú výtlky na chodníkoch a vytvárajú bezbariérové nájazdy na obrubníky predovšetkým na miestach, kadiaľ vedú cyklistické trasy a natierajú zhrdzavené zábradlia na zastávkach MHD a inde.

Založil ho občiansky aktivista Matúš Čupka, ktorý začal s malou skupinou ľudí zbierať odpadky v rôznych lokalitách mesta. Postupne sa začali pridávať ďalší ľudia a organizovať akcie, ktorých cieľom je odstraňovanie čiernych skládok a celkové čistenie rôznych lokalít mesta. Okrem hlavného zoskupenia ľudí v Bratislave združenie inšpirovalo aj mnohé ďalšie skupiny v ostatných mestách Slovenska, ktorí svojou činnosťou nadviazali na činnosť zelenej hliadky v rôznych regiónoch.

V roku 2013 členovia založili občianske združenie Why Not?, ktoré formálne zastrešuje aktivity Zelenej hliadky, mapovacieho portálu a vzdelávacieho portálu.

Okrem fyzickej čistoty ulíc sa členovia začali zaoberať aj vizuálnym smogom a znečistením spôsobeným nekontrolovanou a prevažne ilegálnou inzerciou v hlavnom meste a snažia sa toto znečistenie taktiež v rámci zákona pomáhať odstraňovať.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]