Zoznam najdlhších oblúkových mostov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam najdlhších oblúkových mostov podľa dĺžky hlavného rozpätia.

Dokončené[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Poradie Názov Rozpätie (m) Rok otvorenia Miesto
Chaotianmen Bridge-1edit.JPG [1] Chaotianmen Bridge 552 2009 Čína Čchung-čching, Čína
LupuBridgeandBoats.jpg [2] Lupu Bridge 550 2003 Čína Šanghaj, Čína
Bosideng Yangtze River Bridge.JPG [3] Bosideng Bridge 530 2012 Čína S'-čchuan, Čína
New River Gorge Bridge straight.jpg [4] New River Gorge Bridge 518 1977 USA Fayetteville, USA
Bayonne bridge sunset.jpg [5] Bayonne Bridge 510 1931 USA Kill Van Kull, USA
Sydney-Harbour bridge.JPG [6] Sydney Harbour Bridge 503 1932 Austrália Sydney, Austrália
02 ChangJiang 04 WuXia 2011 06 17 051.jpg [7] Wushan Bridge 460 2005 Čína Wushan, Čína
Mingzhou Bridge.jpg [8] Mingzhou Bridge 450 2011 Čína Ning-po, Čína
[9] Xijiang Railway Bridge 450 2013 Čína Čao-čching, Čína
Zhijinghe River Bridge-1.jpg [10] Zhijinghe River Bridge 430 2009 Čína Chu-pej, Čína
Bridge at Guangzhou.jpg [11] Xinguang Bridge 428 2008 Čína Kanton, Čína
Yanzi Cruise General photos074edit.jpg [12] Wanxian Bridge 420 1997 Čína Čchung-čching, Čína
Caiyuanba bridge.jpg [13] Caiyuanba Bridge 420 2007 Čína Čchung-čching, Čína
Lianxiang bridge.jpg [14] Lianxiang Bridge 400 2007 Čína Siang-tchan, Čína
Orange Bridge. Can't Miss It.jpg [15] Daning River Bridge 400 2010 Čína Čchung-čching, Čína
Krk bridge 20.jpg [16] Krčki most 390 1973 Chorvátsko Krk, Chorvátsko
[17] Almonte Railway Bridge 384 2013 Španielsko Cáceres, Španielsko
Fremont Bridge.jpg [18] Fremont Bridge 382 1973 USA Portland, USA
Hiroshima Airport Bridege 2012 12.jpg [19] Hiroshima Airport Bridge 380 2010 Japonsko Hirošima, Japonsko
[20] Olovozavodskoy Bridge 380 2014 Rusko Novosibirsk, Rusko
[21] Maocaojie Bridge 368 2006 Čína I-jang, Čína
Port Mann Bridge.jpg [22] Port Mann Bridge 366 1964 Kanada Surrey, Kanada
[23] Zhaohua Jialing River Bridge 364 2012 Čína S'-čchuan, Čína
Žďákovský most.jpg [24] Žďákovský most 362 1967 Česko Orlík nad Vltavou, Česko
Yanjisha bridge.jpg [25] Yajisha Bridge 360 2000 Čína Kanton, Čína
Wanzhou Yangtze River Railway Bridge.jpg [26] Wanzhou Railway Bridge 360 2005 Čína Čchung-čching, Čína
Bridge of the Americas.jpg [27] Puente de las Américas 344 1962 Panama Balboa, Panama
Подільський міст липень 2014.jpg [28] Podilsko-Voskresenskyi Bridge 344 2014 Ukrajina Kijev, Ukrajina
Xiaohe Bridge-1.jpg [29] Xiaohe River Bridge 338 2010 Čína Chu-pej, Čína
On the Way to Jiuhuashan, Taiping Bridge.jpg [30] Taiping Lake Bridge 336 2007 Čína An-chuej, Čína
Beijing-Shanghai express railway2.jpg [31] Dashengguan Bridge 336 2009 Čína Nanking, Čína
Pont Laviolette.jpg [32] Pont Laviolette 335 1967 Kanada Trois-Rivières, Kanada
[33] Nanning Yonghe Bridge 335 2004 Čína Nan-ning, Čína
Runcorn Bridge at Sunset.jpg [34] Silver Jubilee Bridge 330 1961 Spojené kráľovstvo Cheshire, Spojené kráľovstvo
[35] Jiangjiehe Bridge 330 1993 Čína Kuej-čou, Čína
Bbridge.jpg [36] Birchenough Bridge 329 1935 Zimbabwe Chipinge, Zimbabwe
Roosevelt Lake Bridge20120106-OC-AMW-0722.jpg [37] Roosevelt Lake Bridge 329 1990 USA T. Roosevelt Dam, USA
Hoover Dam, Wikiexp 13.jpg [38] Mike O'Callaghan–Pat Tillman Memorial Bridge 323 2010 USA Hoover Dam, USA
Glen Canyon Dam 2535.jpg [39] Glen Canyon Dam Bridge 313 1959 USA Page, USA
Pumiao Bridge.jpg [40] Yongjiang Bridge 312 1996 Čína Kuang-si, Čína
Chunan Nanpu Bridge.jpg [41] Chunan Nanpu Bridge 308 2003 Čína če-ťiang, Čína
Dunaújváros híd.jpg [42] Pentele híd 308 2007 Maďarsko Dunaújváros, Maďarsko
Lewiston-Queenston Bridge.jpg [43] Lewiston–Queenston Bridge 305 1962 USA Lewiston, USA/Kanada Queenston, Kanada
Gladesville Bridge(2).jpg [44] Gladesville Bridge 305 1964 Austrália Sydney, Austrália
Van Brienenoordbrug 2010 1.JPG [45] Van Brienenoordbrug 305 1990 Holandsko Rotterdam, Holandsko
Shinkizugawa-Ohasi, Osaka04.JPG [46] Shin Kizugawa Bridge 305 1994 Japonsko Osaka, Japonsko
Perrine Bridge spanning the Snake River at Twin Falls, Idaho.jpg [47] Perrine Bridge 303 1974 USA Twin Falls, USA
Seri Saujana Bridge 2009.jpg [48] Seri Saujana Bridge 300 2003 Malajzia Putrajaya, Mexiko
Foshan Dongping bridge.jpg [49] Chancheng Dongping Bridge 300 2006 Čína Fo-šan, Čína
Ling-Tie bridge in Nanning.jpg [50] Ling-Tie Bridge 300 2009 Čína Nan-ning, Čína
[51] Tsakona Arch Bridge 300 2014 Grécko Tsakona, Grécko
Hell Gate Bridge by Dave Frieder.jpg [52] Hell Gate Bridge 298 1916 USA New York City, USA
Omishima Bridge-2.jpg [53] Omišima óhaši 297 1979 Japonsko Ehime, Japonsko
Ondo Seto 音戸の瀬戸2.jpg [54] Second Ondo Bridge 292 2013 Japonsko Hirošima, Japonsko
The ´Friendship Bridge´ between Paraguay and Brazil2.jpg [55] Puente de la Amistad 290 1965 Paraguaj Ciudad del Este, Paraguaj/Brazília Foz do Iguaçu, Brazília
Fengjie Meixi River Arch Bridge.JPG [56] Meixi River Bridge 288 2001 Čína Čchung-čching, Čína
Van Brienenoordbrug 2010 1.JPG [57] Van Brienenoordbrug 287,5 1965 Holandsko Rotterdam, Holandsko
Niagara Falls Rainbow Bridge.jpg [58] Rainbow Falls 286 1941 USA Niagara Falls, USA/Kanada Niagara Falls, Kanada
De Oversteek, September 2013.JPG [59] De Oversteek Brug 285 2013 Holandsko Nijmegen, Holandsko
Bluewater Bridge6.jpg [60] Blue Water Bridge 281 1997 USA Port Huron, USA/Kanada Sarnia, Kanada
Yangzi Wuhan visit013.jpg [61] Qingchuan Bridge 280 2000 Čína Wu-chan, Čína
Yumemai-ohasi-23-IMG 1147.jpg [62] Yumemai Bridge 280 2001 Japonsko Osaka, Japonsko
Ponte do Infante - Porto.JPG [63] Infante D. Henrique Bridge 280 2002 Portugalsko Porto, Portugalsko
[64] Dongguang Shuidao Bridge 280 2005 Čína Kuang-tung, Čína
Moundsville Bridge.jpg [65] Moundsville Bridge 278 1986 USA Moundsville, USA
Jefferson Barracks Bridge.jpg [66] Jefferson Barracks Bridge 277 1983
1992
USA St. Louis, USA
Gokase River, Rt 237 Miyazaki Pref2.jpg [67] Eto Bridge 275 1995 Japonsko Kitakata, Japonsko
宜昌铁路大桥.jpg [68] Yichang Railway Bridge 275 2008 Čína I-čchang, Čína
Desoto bridge memphis.JPG [69] Hernando de Soto Bridge 274 1973 USA Memphis, USA
Chaoyang Jialing River Bridge.JPG [70] Chaoyang Arch Bridge 274 2011 Čína Čchung-čching, Čína
Bloukrans Bungee Bridge.jpg [71] Bloukrans Bridge 272 1984 Juhoafrická republika Nature's Valley, Juhoafrická republika
Arrábida (5458473006).jpg [72] Ponte da Arrábida 270 1963 Portugalsko Porto, Portugalsko
Viaduc de l'Eau Rouge.jpg [73] Eau Rouge Viaduct 270 1993 Belgicko Liège, Belgicko
[74] Sanan Yongjiang Bridge 270 1998 Čína Nan-ning, Čína
[75] North Beimen Bridge 270 2006 Čína Če-ťiang, Čína
[76] South Beimen Bridge 270 2006 Čína Če-ťiang, Čína
Froschgrundseebruecke-052010.jpg [77] Talbrücke Froschgrundsee 270 2010 Nemecko Rödental, Nemecko
Gruempentalbruecke-Maerz2011.jpg [78] Grümpentalbrücke 270 2011 Nemecko Grümpen, Nemecko
Torun most Zawackiej 9 12 2013 (2).jpg [79] Most drogowy im. Elżbiety Zawackiej 270 2013 Poľsko Toruń, Poľsko
[80] Beishengou Bridge 269 2011 Čína Šan-si, Čína
Blennerhassett Bridge 033.jpg [81] Blennerhassett Island Bridge 268 2008 USA Belpre, USA
Fujikawa Bridge(2)-1.jpg [82] Fujikawa Bridge 265 2005 Japonsko Šizuoka, Japonsko
Sandö Bridge Sweden.jpg [83] Sandöbron 264 1943 Švédsko Kramofors, Švédsko
Viaducto del AVE de Contreras-2.jpg [84] Contreras Railway Viaduct 261 2009 Španielsko Castilla-La Mancha, Španielsko
[85] Saigo Bridge 260 1977 Japonsko Okinošima, Japonsko
Tensho Bridge Hinokage Miyazaki 02.JPG [86] Takamatsu Bridge 260 2000 Japonsko Hinokage, Japonsko
Chitose-bridge, Osaka01(2).JPG [87] Chitose Bridge 260 2003 Japonsko Osaka, Japonsko
Jingsaojiang Rongzhou bridge in Yibin.jpg [88] Rongzhou Bridge 260 2005 Čína Chu-pej, Čína
[89] Jing Yang Bridge 260 2008 Čína Chu-pej, Čína
Julien Dubuque Bridge.jpg [90] Julien Dubuque Bridge 258 1943 USA Dubuque, USA
Hhudsonbr.JPG [91] Henry Hudson Bridge 256 1936 USA New York City, USA
[92] Zigui Bridge 256 2011 Čína S'-čchuan, Čína
Brücke der Solidarität 2.JPG [93] Brücke der Solidarität 255,9 1950 Nemecko Duisburg, Nemecko
Kishiwada Bridge 02.jpg [94] Kishiwada Bridge 255 1993 Japonsko Kišiwada, Japonsko
Jogakura Bridge-2.jpg [95] Jogakura Bridge 255 1995 Japonsko Aomori, Japonsko
Puente de los Tilos.jpg [96] Los Tilos Arch 255 2004 Španielsko La Palma, Španielsko
[97] Mengdong River Bridge 255 2013 Čína Chu-nan, Čína
Shin Hamadera Bridge Hanshin Xpwy 01.jpg [98] Shin Hamadera Bridge 254 1994 Japonsko Sakai, Japonsko
[99] Nishinomiyako Bridge 252 1994 Japonsko Nišinomija, Japonsko
Talbrücke Wilde Gera - 20100307 2.jpg [100] Wild Gera Viaduct 252 2000 Nemecko Durínsko, Nemecko
[101] Qiandaohu Bridge 252 2004 Čína Če-ťiang, Čína
پل‌های قوسی کارون ۳ در شهرستان ایذه.jpg [102] Karun 3 Dam Bridge 252 2005 Irán Bajool, Irán
Bob Cummings - Lincoln Trail Bridge.jpg [103] Bob Cummings Lincoln Trail Bridge 251 1966 USA Cannelton, USA
Changfeng Bridge-2.jpg [104] Changfeng Bridge 251 2001 Čína Wu-chan, Čína
Düsseldorf - Am Sandacker - Gavialis02325059+GavialisII02333990 06 ies.jpg [105] Hamm Railroad Bridge 250 1987 Nemecko Düsseldorf, Nemecko
Pont Châteaubriand sur la Rance.jpg [106] Chateaubriand Bridge 250 1991 Francúzsko Plouër-sur-Rance, Francúzsko
Arch bridge in Imari, Saga Prefecture2.jpg [107] Imari Bay Bridge 250 2003 Japonsko Imari, Japonsko

Dokončené na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Poradie Názov Rozpätie (m) Rok otvorenia Miesto
Bridges over the Danube river in Bratislava, view from Nový most viewpoint.jpg 1. Most Apollo[1] 231 2006 Slovensko Bratislava
Esztergom Blick vom Kirchberg auf die Maria-Valeria-Brücke.JPG 2. Most Márie Valérie[1] 119 1895 Slovensko Štúrovo
3. Most cez Hričovský kanál[1] 105 1991 Slovensko Bytča
Hlohovec vah.JPG 4= Potrubný most[1] 100  ? Slovensko Hlohovec
4= Potrubný most[1] 100  ? Slovensko Kalná nad Hronom
Komárom-Erzsébet-híd.JPG 4= Alžbetin most[1] 100 1892 Slovensko Komárno

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e f PAULÍK, Peter (2012). Mosty na území Slovenska. Jaga. ISBN 978-80-8076-103-5.