Zoznam panovníkov Poľska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Mešek I.
Bolesław I Chrobry
Bolesław III Krzywousty
Kazimierz III Wielki
Henryk Walezy
Stefan Batory
Zygmunt III Waza
Władysław IV
Jan III Sobieski
August II Mocny
Stanisław I Leszczyński
August III Sas

Toto je zoznam vojvodov/kniežat a kráľov Poľska počas celých jeho dejín.

Pred rokom 1918[upraviť | upraviť zdroj]

Poľsku vládli:

Vláda poľských kráľov zanikla po treťom delení Poľska v roku 1795 a nezávislosť Poľsko znova získalo už ako republika v roku 1918.

Včasná Piastovská dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Vládca Poznámky
Včasná Piastovská dynastia
Dynastia Piastów (9621138)
842 – 861 Piast sporný
861 – 892 Ziemovit sporný
892 – 913 Lešek sporný
913 – 962 Ziemonislav sporný
962 – 992 Mešek I.
992 – 1025 Boleslav I. Chrabrý kráľ v roku 1025
1025 – 1034 Mešek II. Lambert kráľ 10251031, vojvoda/knieža 10321034
1039 – 1058 Kazimír I. Obnoviteľ
1058 – 1079 Boleslav II. Smelý kráľ 10761079, zosadený
1079 – 1102 Vladislav I. Herman
1102 – 1107 Zbigniew a Boleslav III. Krivoústy spolu
1107 – 1138 Boleslav III. Krivoústy

Rozdrobenosť územia (11381306)[upraviť | upraviť zdroj]

Poznámka: uvedení sú len vládcovia (veľkovojvodovia,senior) celého Poľska, čo boli spravidla tí, čo zdedili "kráľovskú krakovskú provinciu".

Piastovské zjednotenie[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Vládca Poznámky
Piastovské zjednotenie
(13061370)
1306 – 1333 Vladislav I. Lokietok do 1320, vojvoda Vladislav IV., poľský kráľ 13201333
13331370 Kazimír III. Veľký

Anjouovská dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Vládca Poznámky
Anjouovská dynastia (rod Kapetovci-Anjouovci)
Dynastia Andegawenów (13701399)
1370 – 1382 Ľudovít I. uhorský kráľ od roku 1342
1384 – 1399 Hedviga I. korunovaná ako poľský kráľ (sic!), od roku 1386 vládla spolu s manželom Vladislavom II. Jagelom

Jagelovská dynastia[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Vládca Poznámky
Jagelovská dynastia
Dynastia Jagiellonów (13861572)
1386 – 1434 Vladislav II. litovské veľkoknieža; do roku 1399 so svojou manželkou Hedwigou
1434 – 1444 Vladislav III. z Varny zabitý v bitke pri Varne v roku 1444, preto tá prezývka
1447 – 1492 Kazimír IV.
1492 – 1501 Ján I. Albrecht
1501 – 1506 Alexander
1506 – 1548 Žigmund I. Starý
1548 – 1572 Žigmund II. August

Volení králi[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Vládca Poznámky
Valoiská dynastia
Dynastia Walezych (15721573)
1572 – 1573 Henrich Valois Vzdal sa trónu a utiekol do Francúzska, kde bol korunovaný za Henricha III., francúzskeho kráľa
Bátoriovci
(15761586)
1576 – 1586 Štefan Bátori sedmohradské knieža od roku 1581
Vasovská dynastia
Dynastia Wazów (15871668)
1587 – 1632 Žigmund III. Vasa švédsky kráľ 1592 – 1598
1632 – 1648 Vladislav IV. Vasa moskovský cár 1610 – 1613
1648 – 1668 Ján II. Kazimír Vasa abdikoval a stal sa mníchom
Rody poľskej šľachty
(16691696)
1669 – 1673 Michał Korybut Wiśniowiecki
1674 – 1696 Ján III. Sobieski
Wettinská dynastia
Dynastia Wettinów (16971706 a 17091766)
1697 – 1706
1709 – 1733
August II. Silný aj saský kurfirst ako
Fridrich August I.
1733 – 1763 August III.
Vojna o poľské dedičstvo
(17331738)
1706 – 1709
1733 – 1736
Stanislav I. Leszczyński lotrinský vojvoda 1737 – 1766
Rody poľskej šľachty
(17641795)
1764 – 1795 Stanislav II. August Poniatowski abdikoval

Varšavské kniežatstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Vládca Poznámky
Varšavské kniežatstvo (veľko)vojvodstvo)
Ksiestwo Warszawskie (18071815), závislé od Francúzska
1807 – 1815 Fridrich August I. saský kráľ dosadený Napoleonom, Wettinovec

Kongresovka[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Vládca Poznámky
Kongresovka (Poľské kráľovstvo)
Królestwo Polskie (18151832), v personálnej únii s Ruskom
1815 – 1825 Alexander I. Romanovci
1825 – 1831 Mikuláš I. zosadený poľským sejmom 25. januára 1831 počas Novembrového povstania

Poznaňské veľkokniežatstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Vládca Poznámky
Poznaňské veľkokniežatstvo (veľkovojvodstvo)
Wielkie Księstwo Poznańskie (18151849), v únii s Pruskom
1815 – 1840 Fridrich Viliam III. Hohenzollernovci, v Poznani; do roku 1831 ho zastupoval vojvoda-guvernér Antoni Henryk Radziwiłł.
1840 – 1849 Fridrich Viliam IV. Hohenzollernovci. V roku 1849 bola zrušená autonómia veľkokniežatstva, ale titul veľkovojvoda používali králi Pruska a rímsko-nemeckí cisári až do abdikácie Viliama II. v roku 1918

Znovuzjednotenie a vytváranie republiky[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]