Érigoné (dcéra Ikaria)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Erigoné, Charles André van Loo (1747).

Érigoné alebo Érigona (starogr. Ηριγόνη – Érigoné, lat. Erigone) je v gréckej mytológii dcéra aténskeho roľníka Ikaria, prvého pestovateľa vína.

Ikarios bol podľa starých gréckych bájí aténsky pastier. Ako prvý človek dostal od boha vína Dionýza krík vinnej révy a tiež ponaučenie, ako ju pestovať a vyrábať z nej víno. Preslávil sa potom nielen v rodnom meste, ale i v mnohých blízkych i ďalekých krajinách. Je preto iróniou osudu, že sa stal úplne prvou obeťou opilstva. Stalo sa, že ponúkol džbánok vína pastierom a tí z neznalosti nerozumne popíjali, až sa celkom opili. Pretože im bolo zle, domnievali sa, že im Ikarios podal jed, ktorým ich chcel otráviť. Nečakali na žiadne vysvetlenie a zabili ho.

Ikariova dcéra Érigoné sa zo žiaľu obesila, keď ju jej suka Maira priviedla k otcovu hrobu. Érigoné však ešte pred svojou smrťou prosila bohov, aby jej osud stíhal všetky aténske dievčatá, kým jej otec nebude pomstený. Vrahovia jej otca ušli a aténske dievčatá páchali samovraždy obesením jedna po druhej. Až veštiareň v Delfách oznámila, že tieto obete si žiada mŕtva Érigoné.

Keď sa táto správa rozšírila, vrahov okamžite vypátrali a popravili. Na jej pamiatku sa potom konali každoročne slávnosti vinobrania.

Aby sa na Érigonu nezabudlo boh Dionýzos ju vzal i s jej otcom a sukou Mairou na nebesia, kde ich boh Zeus premenil na súhvezdia, ktoré sa dnes nazývajú Panna a Veľký pes.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]