Ústav analytickej chémie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 48°09′01″S 17°06′51″V / 48,15018°S 17,114207°V / 48.15018; 17.114207

Sídlo ústavu

Ústav analytickej chémie je jedným z ústavov Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Bol založený v roku 1941. Jeho prednostom bol prof. RNDr. Teodor Krempaský, ktorý bol súčasne aj prednostom Ústavu anorganickej chémie. Prednáškami bol poverený prof. Ing. Dobroslav Prístavka, ktorý sa roku 1948 stal prednostom a následne prvým vedúcim Katedry Analytickej chémie.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1941 – zriadenie ústavu
  • 1948 – pričlenenie ústavu k Ústavu anorganickej chémie
  • 1950 – pri vzniku Chemickej fakulty sa Ústav transformoval na Katedru analytickej chémie
  • 2006 – vznik Ústavu v podobe v ktorej boli doňho pričlenené oddelnie Analytickej chémie a odelenie NMR a hmotnostnej spektrometrie

Nasledovníkmi T. Krempaského a D. Prístavku boli vo vedení Ústavu či Katedry analitickej chémie nasledovné osobnosti:

Oddelenia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Oddelenie analytickej chémie

Od roku 1941 prešlo dlhým vývojom, kedy sa menili pracovníci a narastal očet študentov. V roku 1955 sa vytvorila špecializácia Technická analitická chémia

Výskumný a pedagogický záber je široký. Ťažiskovými oblasťami sú separácia látok v zložitých zmesiach kvapalinovou a plynovou chromatografiou, elektroanalytická chémia zameraná na voltampérometrické senzory a biosenzory, spektrálne metódy stopovej prvkovej analýzy, a chemometrické spracovanie analytických dát.

  • Oddelenie NMR a hmotnostnej spektrometrie

Centrálne laboratórium bolo zložené z laboratória NMR spektroskopie (vedúci doc. Ing.T. Liptaj, CSc.), laboratória hmotnostnej spektrometrie (vedúci Ing. T. Jakubík, CSc.) a laboratóra röntgenovej mikroanalýzy (vedúci doc. Ing. J. Lokaj, CSc.) Vedúcimi CL do 2006 boli:

V 2006 bolo do Ústavu ananlytickej chémie začlenené laboratórium NMR spektroskopie a hmotnostnej spektrometrie bolo z nich vytvorené Oddelenie. Laboratórium röntgenovej mikroanalýzy bolo pričlenené do Ústavu anorganickej chémie, technológie a materiálov. Vedúcim bol menovaný doc. Ing. Tibor Liptaj, CSc.

V marci 2016 došlo v dôsledku rozdelenia ústavu na samostatné pracovická ku vzniku samostatného Ústavu analytickej chémie a Centrálnych laboratórií.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]