Česká geologická služba

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Budova Českej geologickej služby v Prahe na Klárove

Česká geologická služba (skr. ČGS; predtým Český geologický ústav, ČGÚ) je organizácia poverená výkonom štátnej geologickej služby v Česku.

Zriaďuje ju ministerstvo životného prostredia a jej činnosť zahŕňa základný a aplikovaný geologický výskum a tvorbu geologických máp Česka. Zbiera a spracováva informácie o geologickej stavbe územia Česka. Zamestnanci sa podieľajú aj na geologickom výskume aj v iných krajinách.

Geologická služba má svoje hlavné sídlo na pražskom Klárove, ďalšie pobočky a oddelenia sídlia aj na Barrandove a Kostelní ulici v Prahe a tiež v Brne, Kutnej Hore a Jeseníku. Sklady hmotnej dokumentácie sa nachádzajú v Jílovom, Lužnej, Kamennej, Stratove, Kovaniciach a Chotěboři.

Riaditeľom ČGS je od roku 2004 Zdeněk Venera.

Medzinárodná spolupráca[upraviť | upraviť zdroj]

Česká geologická služba je členom medzinárodných organizácií geologických služieb EuroGeoSurveys, FOREGS (Fórum európskych geologických služieb) a ICOGS (Medzinárodné konzorcium geologických služieb).

História[upraviť | upraviť zdroj]

História tejto inštitúcie začína v roku 1919, vtedy sa volala Štátny geologický ústav Československej republiky. Neskôr pôsobil pod radom názvov, v rokoch 19531990 ako Ústredný ústav geologický, v rokoch 19902002 ako Český geologický ústav. Od roku 2002 ako Česká geologická služba.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Česká geologická služba na českej Wikipédii.