Čistá inflácia (jadrová inflácia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Čistá inflácia je pojem z oblasti merania inflácie používaný na Slovensku (od roku 2000), v Česku (od 1997?) a v Poľsku. Zahŕňa časť inflácie, pričom definície sa v jednotlivostiach rôznia.

Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku je definovaná ako príspevok sektora obchodovateľných tovarov bez potravín a sektora trhových služieb k celkovej miere inflácie. Teda: čistá inflácia = ceny (tzv.) ostatných obchodovateľných tovarov + ceny trhových služieb = celková inflácia - (ceny potravín + regulované ceny).

Odlišuje sa (na Slovensku) od jadrovej inflácie, ktorá je na Slovensku definovaná takto: jadrová inflácia = celková inflácia - (regulované ceny + vplyvy zmien nepriamych daní a dotácií)

Česko[upraviť | upraviť zdroj]

V Česku definícia čistej inflácie zodpovedá definícii jadrovej inflácii na Slovensku, čiže česká "čistá inflace" = slovenská "jadrová inflácia". Slovenskej čistej inflácii sa v Česku podobá "korigovaná inflace", čo je slovenská čistá inflácia mínus vplyvy zmien nepriamych daní a dotácií; takáto položka sa na Slovensku vykazuje ako "čistá inflácia (bez vplyvu zmien nepriamych daní)".

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]