Šablóna:Hudba/Odporúčaný článok/25 2009

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Piotr Iľjič Čajkovskij okolo roku 1874.

Piotr Iľjič Čajkovskij, rus. Пётр Ильич Чайковский (* 7. máj 1840 – † 6. november 1893) bol ruský hudobný skladateľ obdobia romantizmu.

Čajkovskij patrí medzi najznámejších ruských skladateľov. Hoci nebol členom skupiny nacionalistických skladateľov známych pod názvom Mocná hŕstka, jeho hudba sa preslávila vďaka jej výrazne ruskému charakteru – vzrušujúcim melódiám, rafinovanej harmónii a brilantnej, trochu pochmúrnej, ale vždy sviežej orchestrácii. Jeho diela boli však viac v západnom štýle v porovnaní s dielami ruských súčasníkov, keďže okrem národných ľudových motívov v skutočnosti používal aj medzinárodné prvky. Čajkovskij bol nesmierne citlivý, neurotickej povahy a počas života trpel často depresiami.

Život[upraviť zdroj]

Čajkovskij sa narodil 7. mája 1840 v ruskom meste Votkinsk ako druhý syn (zo šiestich detí – piatich synov a jednej dcéry) Iľju Petroviča Čajkovského, banského inžiniera, a jeho manželky Alexandry Andrejevny. Už vo veku štyroch rokov skomponoval so svojou sestrou Sašou pieseň pre svoju matku. Čajkovskij bol už od detstva nadmerne precitlivelý. Keď zavŕšil osem rokov, rodina sa presťahovala do St. Peterburgu. Učil sa hrať na klavíri a začal študovať na právnickej škole. V roku 1854, keď mal Čajkovskij štrnásť rokov, jeho matka podľahla nákaze cholery. Chlapec sa s jej smrťou len ťažko vyrovnal. V roku 1856 skomponoval svoje prvé dielo, krátku pieseň v talianskom štýle nazvanú Mezza notte.

V roku 1859 dokončil právnickú školu a nastúpil ako úradník na ministerstve spravodlivosti. Práca ho však nebavila, preto sa zapísal na konzervatórium pod vedením Antona Rubinštejna, prvého riaditeľa školy. V roku 1866 Čajkovskij prijal miesto učiteľa harmónie na Moskovskom konzervatóriu, ktoré mu ponúkol brat Antona Rubinštejna Nikolaj. V roku 1868 Čajkovskij vyhlásil...viacej