Šablóna:Wikipédia/Odporúčaný článok/01 2021

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Medveď jaskynný (Ursus spelaeus) je druh medveďa, ktorý žil v Európe počas pleistocénu. Z veľkej časti Eurázie vymizol pred 20 000 až 30 000 rokmi až nakoniec úplne vyhynul pred 10 000 rokmi. K ich zániku viedol skôr komplexný súbor faktorov ako jediný faktor.

Meno jaskynný/spelaeus je odvodené od veľkého množstva nálezov fosílií v jaskyniach. Medveď obýval nízke horské oblasti, a to najmä v oblastiach bohatých na vápenecové jaskyne. Zdá sa, že sa vyhýbali otvoreným pláňam, preferovali zalesnené oblasti alebo terény na hranici lesa. Viaceré jaskyne v Strednej Európe majú pozostatky jaskynných medveďov, na Slovensku je to napríklad Važecká jaskyňa, Medvedia jaskyňa v Jánskej doline alebo Medvedia jaskyňa v Suchej doline.

Jaskynný medveď mal veľmi širokú klenutú lebku so strmým čelom. Jeho tlsté telo malo dlhé stehná, masívne holene a dovnútra smerujúce nohy, čo je podobná kostrová štruktúra ako má medveď hnedý. Boli porovnateľnej veľkosti s najväčšími súčasnými medveďmi. Priemerná hmotnosť samcov bola od 400 do 500 kg, samice vážili 225 až 250 kg.

Celý článok...