Šablóna:Wikipédia/Odporúčaný článok/08 2023

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Puma americká (lat. Puma concolor) je mäsožravec z čeľade mačkovité. Pumy sú veľké, skryte žijúce mačky, no napriek svojej veľkosti sú príbuznejšie menším mačkovitým šelmám ako levom alebo leopardom. V dospelosti zvyčajne vážia od 20 do 80 kg, ale veľmi statné jedince môžu vážiť viac ako 100 kg. Na dĺžku merajú zväčša 145 až 275 cm, zriedkavo až 290 cm (vrátane chvosta), v závislosti od toho, či ide o samca alebo samicu a o akú ide populáciu.

Puma sa vyznačuje sivým, béžovým, hnedým alebo červeným sfarbením srsti, mohutnými končatinami a pomerne malou hlavou. Ide o najprispôsobivejšiu americkú mačkovitú šelmu a na rozdiel od iných druhov mačiek môže žiť v rôznych prostrediach. Žije na rozsiahlom území Ameriky, od kanadského Yukonu až po najjužnejšiu časť Ánd v Južnej Amerike. Uprednostňuje husto zarastené biotopy, ale dokáže si poradiť aj v otvorenej a suchej krajine. Môže sa pohybovať v nadmorských výškach až do 5 800 metrov.

Ako vrcholový predátor, mäsožravec s rozsiahlym areálom výskytu a značnou prispôsobivosťou, puma americká významne (niekedy až nenahraditeľne) prispieva k formovaniu celého ekosystému. Ak zmizne z krajiny, rozmnožia sa veľké bylinožravce, ktoré potom spásajú kroviny v takom rozsahu, že sa na konci vegetačného obdobia hromadí odumretá rastlinná hmota a usychá. To sú priaznivé podmienky pre rozsiahle lesné požiare. Okrem toho vzniká voľný priestor pre menšie šelmy, ako sú líšky, skunky, jazvece alebo oceloti. Ich populácie sa zvyšujú, čo vedie k úbytku malých cicavcov a vtákov.

celý článok...