Škótske kráľovstvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Škótske kráľovstvo
Kingdom of Scotland
Kinrick o Scotland
Rìoghachd na h-Alba
 Škóti (kmeň)
 Piktovia
 Kráľovstvo Dalriada
 Kráľovstvo Strathclyde
 Panstvo Galloway
843 – 1707 Kráľovstvo Veľkej Británie 
Vlajka štátu
vlajka
Štátny znak
znak
Motto: In My Defens God Me Defend
Geografia
Mapa štátu
Škótske kráľovstvo v roku 1190
Rozloha
78 778 km²
Obyvateľstvo
Počet obyvateľov
1500: 500 000
1700: 1 250 000
Štátny útvar
Predchádzajúce štáty:
Škóti (kmeň) Škóti (kmeň)
Piktovia Piktovia
Kráľovstvo Dalriada Kráľovstvo Dalriada
Kráľovstvo Strathclyde Kráľovstvo Strathclyde
Panstvo Galloway Panstvo Galloway
Nástupnícke štáty:
Kráľovstvo Veľkej Británie Kráľovstvo Veľkej Británie

Škótske kráľovstvo (škót. Kinrick o Scotland, škót. gael. Rìoghachd na h-Alba, angl. Kingdom of Scotland) bol štát, ktorý existoval v rokoch 8431707. Rozkladal sa na severnej tretine ostrova Veľkej Británie a susedil s Anglickým kráľovstvom, s ktorým sa zlúčil v roku 1707 prijatím zákonov o zjednotení (dohoda o únií z roku 1707) parlamentov oboch štátov do Kráľovstva Veľkej Británie. Od roku 1482, kedy Angličania ovládli mesto Berwick, územie Škótskeho kráľovstva zodpovedá územiu dnešného Škótska. Okrem teritórií na ostrove patrilo do kráľovstva viac ako 790 ostrovov.

Škótske kráľovstvo bolo konsolidované v roku 843 kráľom Kennethom Mac Alpinom. Počas nasledujúcich 850 rokoch sa vyvinulo vlastné škótske právo a vzdelávací systém, ktoré existuje do súčasnosti. Hlavným mestom Škótskeho kráľovstva bol Edinburgh. Jeho predchodcami boli mestá Scone, Dunfermline a Stirling. Počet obyvateľov dosiahol v roku 1700 približne 1,1 milióna.

Anglické a Škótske kráľovstvo sa v roku 1603, kedy sa nástupcom Alžbety I. stal škótsky kráľ Jakub I., stali personálnou úniou. Obe krajiny zostali samostatné, ale boli spojené jedným panovníkom, ktorý mal dva tituly - bol kráľom anglickým aj škótskym. Táto situácia sa zmenila po tom, čo boli škótskym a anglickým parlamentom prijaté v prvej polovici roka 1707 zákony o zjednotení a vzniklo Kráľovstvo Veľkej Británie.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Skotské království na českej Wikipédii.