Strelec (trpasličia eliptická galaxia): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Kelovy (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
Eryn Blaireová (diskusia | príspevky)
malé rozšírenie
Riadok 1: Riadok 1:
'''Trpasličia galaxia Strelec''' je trpasličia [[eliptická galaxia]] v súhvezdí [[súhvezdie Strelec|Strelec]].
'''Trpasličia galaxia Strelec''' alebo '''SagDEG''' ('''S'''agittarius '''D'''warf '''E'''lliptical '''G'''alaxy) je trpasličia [[eliptická galaxia]] v súhvezdí [[súhvezdie Strelec|Strelec]]. Je to [[satelitná galaxia]] [[Mliečna cesta|Mliečnej cesty]] a zároveň naša najbližšia galaxia.

Túto, len 51 000 [[svetelný rok|svetelných rokov]] vzdialenú galaxiu, objavili v roku [[1994]] [[Rodrigo Ibata]], [[Gerard Gilmore]] a [[Mike Irvin]]. Napriek svojej blízkosti je táto galaxia tak málo jasným a tak plošne rozsiahlym (10°) objektom, že dlho unikala pozornosti [[astronóm]]ov. SagDEG obieha
okolo našej Galaxie spolu s inými menej hmotnými galaxiami. Gravitačné pole deformuje túto malú galaxiu do tvaru, ktorý je pretiahnutý smerom k nám. Postupom času bude SagDEG úplne roztrhaný a pohltený našou Galaxiou. Takéto splývanie galaxií sa nazýva [[galaktický kanibalizmus]]. Druhá, podobná galaxia je [[SagDIG]] – Sagittarius Dwarf Irregular Galaxy (Strelcov trpaslík nepravidelná galaxia.) Obe galaxie sú členmi [[Miestna skupina galaxií|Miestnej skupiny galaxií]] a sprievodcovia Galaxie.


{{Astronomický výhonok}}
{{Astronomický výhonok}}
Riadok 6: Riadok 9:
[[Kategória:Trpasličie galaxie]]
[[Kategória:Trpasličie galaxie]]
[[Kategória:Eliptické galaxie]]
[[Kategória:Eliptické galaxie]]
[[Kategória:Miestna skupina galaxií]]


[[de:Sagittarius-Zwerggalaxie]]
[[de:Sagittarius-Zwerggalaxie]]

Verzia z 20:29, 9. jún 2007

Trpasličia galaxia Strelec alebo SagDEG (Sagittarius Dwarf Elliptical Galaxy) je trpasličia eliptická galaxia v súhvezdí Strelec. Je to satelitná galaxia Mliečnej cesty a zároveň naša najbližšia galaxia.

Túto, len 51 000 svetelných rokov vzdialenú galaxiu, objavili v roku 1994 Rodrigo Ibata, Gerard Gilmore a Mike Irvin. Napriek svojej blízkosti je táto galaxia tak málo jasným a tak plošne rozsiahlym (10°) objektom, že dlho unikala pozornosti astronómov. SagDEG obieha okolo našej Galaxie spolu s inými menej hmotnými galaxiami. Gravitačné pole deformuje túto malú galaxiu do tvaru, ktorý je pretiahnutý smerom k nám. Postupom času bude SagDEG úplne roztrhaný a pohltený našou Galaxiou. Takéto splývanie galaxií sa nazýva galaktický kanibalizmus. Druhá, podobná galaxia je SagDIG – Sagittarius Dwarf Irregular Galaxy (Strelcov trpaslík nepravidelná galaxia.) Obe galaxie sú členmi Miestnej skupiny galaxií a sprievodcovia Galaxie.