Satelitná galaxia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Veľký Magellanov mrak, najväčšia satelitná galaxia našej Mliečnej cesty.

Satelitná galaxia je galaxia, ktorá obieha väčšiu galaxiu vďaka gravitačnej príťažlivosti. Aj napriek tomu je tento typ galaxie tvorený množstvom objektom (hviezdy, planéty, hmloviny), ktoré nie sú navzájom prepojené. Galaxia má svoje ťažisko, ktoré reprezentuje vážený priemer (podľa hmotnosti) z pozície každého jednotlivého objektu. Tento systém sa dá prirovnať k telesám, ktoré sa skladajú z jednotlivých atómov, a majú svoje ťažisko.

V páre objehajúcich galaxií, ak je jedna porovnateľne väčšia ako druhá, sa väčšia označuje ako primárna a menšia je satelitom. Ak sú obidve galaxie približne rovnakej veľkosti, tak hovoríme o binárnom systéme.

Galaxie, ktoré sa stretnú, sa môžu zraziť, spojiť, oddeliť časť z tej druhej alebo presunúť niektoré z objektov. Príkladom takejto gravitačne pozmenenej galaxie je trpasličia galaxia Strelec, satelit Mliečnej cesty, ktorého Mliečna cesta gravitačne deformuje a časom zrejme úplne pohltí. V týchto prípadoch je niekedy ťažké zistiť, kde jedna galaxia končí a druhá začína. Kolízie medzi galaxiami nemusia nutne znamenať aj kolízie medzi jednotlivými objektami, pretože galaxie sú väčšinou tvorené prázdnym priestorom.

Satelitné galaxie Mliečnej cesty, našej vlastnej galaxie. Mierka v hornej časti obrázku je 100 000 svetelných rokov.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Satellite galaxy na anglickej Wikipédii.