Zoznam najbližších galaxií

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Zoznamy galaxií
Galaxie
Najbližšie galaxie
Skupiny a kopy galaxií
Kvazary
z  d  u

Toto je zoznam najbližších galaxií zoradených podľa vzdialenosti vzostupne. Mnohé vzdialenosti sú len odhadované a niektoré sa môžu líšiť od skutočnosti až o 50 % alebo i viac, teda aj poradie je len približné. Vzdialenosti sú udávané vo svetelných rokoch.

Zoznam[upraviť | upraviť kód]

Poradie Obrázok Názov Vzdialenosť od Slnka Poznámka
1. Milky Way IR Spitzer.jpg Galaxia 0 Naša galaxia
2. Trpasličia galaxia Veľký pes 25 000 ly Satelit Galaxie
3. Segue 1 75 000 ly Satelit Galaxie
4. S sgrdw1.jpg Trpasličia galaxia Strelec 81 000 ly Satelit Galaxie
5. Trpasličia galaxia Veľký voz II 98 000 ly Satelit Galaxie
6. Trpasličia galaxia Sieť II 98 000 ly Satelit Galaxie
7. Trpasličia galaxia Trojuholník II 98 000 ly Satelit Galaxie
8. Segue 2 114 000 ly Satelit Galaxie
9. Willman 1 120 000 ly Satelit Galaxie
10. Trpasličia galaxia Pastier II 136 000 ly Satelit Galaxie
11. Trpasličia galaxia Vlasy Bereniky 137 000 ly Satelit Galaxie
12. Trpasličia galaxia Pastier III 150 000 ly Satelit Galaxie
13. Large.mc.arp.750pix.jpg Veľký Magellanov mrak (LMC) 160 000 ly Satelit Galaxie
14. Boo SDSS enhanced.jpg Trpasličia galaxia Pastier I 197 000 ly Satelit Galaxie
15. Small Magellanic Cloud (Digitized Sky Survey 2).jpg Malý Magellanov mrak (SMC) 206 000 ly Satelit Galaxie
16. Ursa Minor Dwarf - Giuseppe Donatiello.jpg Trpasličia galaxia Malý voz 206 500 ly Satelit Galaxie
17. PGC 60095 Draco Dwarf Hubble WikiSky.jpg Trpasličia galaxia Drak 248 000 ly Satelit Galaxie
18. Trpasličia galaxia Ryby I 260 000 ly Satelit Galaxie
19. NGC 2419 Hubble WikiSky.jpg NGC 2419 276 000 ly Otvorená hviezdokopa
20. Trpasličia galaxia Sextant 281 000 ly Satelit Galaxie
21. Trpasličia galaxia Panna I 281 500 ly Satelit Galaxie
22. Sculptor Dwarf Galaxy ESO.jpg Trpasličia galaxia Sochár 287 000 ly Satelit Galaxie
23. Trpasličia galaxia Veľký voz 330 000 ly Satelit Galaxie
24. Carina Dwarf Galaxy.jpg Trpasličia galaxia Kýl 330 500 ly Satelit Galaxie
25. Trpasličia galaxia Pohár II 383 000 ly Satelit Galaxie
26. Hercules Dwarf Galaxy.jpg Trpasličia galaxia Herkules 430 000 ly Satelit Galaxie
27. Fornax Dwarf.jpg Trpasličia galaxia Pec 460 000 ly Satelit Galaxie
28. Trpasličia galaxia Poľovné psy II 490 000 ly Satelit Galaxie
29. Leo IV dwarf galaxy.jpeg Trpasličia galaxia Lev IV 502 000 ly Satelit Galaxie
30. Trpasličia galaxia Lev V 570 000 ly Satelit Galaxie
31. Trpasličia galaxia Ryby II 596 000 ly Satelit Galaxie
32. LG Leo II (26422781005).jpg Trpasličia galaxia Lev II 701 000 ly Satelit Galaxie
33. Trpasličia galaxia Poľovné psy I 711 000 ly Satelit Galaxie
34. Ugc5470.jpg Trpasličia galaxia Lev I 890 000 ly Satelit Galaxie
35. Trpasličia galaxia Lev T 1 370 000 ly Satelit Galaxie
36. Phoenix Dwarf Hubble WikiSky.jpg Trpasličia galaxia Fénix 1 440 000 ly Satelit Galaxie
37. Barnard's Galaxy.jpg Barnardova galaxia (NGC 6822) 1 760 000 ly Satelit Galaxie
38. MGC1 2 000 000 ly Guľová hviezdokopa
39. Ngc185.jpg NGC 185 2 021 000 ly Satelit Galaxie Androméda
40. Andromeda II color cutout hst 13028 06 acs wfc f814w f475w sci.jpg Androméda II 2 130 500 ly Satelit Galaxie Androméda
41. IC10 BVHa.jpg IC 10 2 200 000 ly Satelit Galaxie Androméda
42. NGC147.jpg NGC 147 2 202 000 ly Satelit Galaxie Androméda
43. Leo A Hubble WikiSky.jpg Trpasličia galaxia Lev A (Lev III) 2 250 000 ly Satelit Galaxie
44. IC1613-3.jpg IC 1613 2 350 000 ly Satelit Galaxie Androméda
45. Androméda XI 2 410 000 ly Satelit Galaxie Androméda
46. Andromeda I Hubble WikiSky.jpg Androméda I 2 430 500 ly Satelit Galaxie Androméda
47. Andromeda III color cutout hst 13739 22 acs wfc f814w f475w sci.jpg Androméda III 2 440 500 ly Satelit Galaxie Androméda
48. 60px Trpasličia galaxia Veľryba 2 480 000 ly Satelit Galaxie Androméda
49. M32.jpg Galaxia M32 (NGC 221) 2 480 500 ly Satelit Galaxie Androméda
50. Cassiopeia Dwarf (PGC 2807155) Hubble WikiSky.jpg Trpasličia galaxia Kasiopeja 2 490 000 ly Satelit Galaxie Androméda
51. Androméda IX 2 500 000 ly Satelit Galaxie Androméda
52. LGS 3 ubv.jpg LGS 3 2 510 500 ly Satelit Galaxie v Trojuholníku 
53. Androméda V 2 520 000 ly Satelit Galaxie Androméda
54. Andromeda VI color cutout hst 08272 04 wfpc2 f555w f450w wf sci.jpg Trpasličia sférická galaxia Pegas (Androméda VI) 2 550 000 ly Satelit Galaxie Androméda
55. Andromeda galaxy.jpg Galaxia Androméda (M31) 2 560 000 ly
56. M33 - Triangulum Galaxy.jpg Galaxia v Trojuholníku (M33) 2 592 000 ly
57. Messier object 110.jpg Galaxia M110 (NGC 205) 2 690 500 ly Satelit Galaxie Androméda
58. Androméda VIII 2 700 000 ly Satelit Galaxie Androméda
59. Andromeda XXI.jpg Androméda XXI 2 800 000 ly Satelit Galaxie Androméda
60. Tucana Dwarf Hubble WikiSky.jpg Trpasličia galaxia Tukan 2 836 000 ly
61. Andromeda X.jpg Androméda X 2 900 000 ly Satelit Galaxie Androméda
62. Pegasus Irregular Dwarf Galaxy.jpg Trpasličia galaxia Pegas 3 000 000 ly Satelit Galaxie Androméda
63. Androméda XIX 3 040 000 ly Satelit Galaxie Androméda
64. The WLM galaxy on the edge of the Local Group.jpg Wolf-Lundmark-Melotte (WLM) 3 064 500 ly
65. Andromeda XXII.jpg Androméda XXII 3 220 000 ly Satelit Galaxie Androméda
66. SagDIG.jpg Trpasličia nepravidelná galaxia Strelec 3 390 000 ly
67. Aquariusdwarf.gif Trpasličia galaxia Vodnár 3 490 000 ly
68. UGC 4879.jpg UGC 4879 (VV 124) 3 590 000 ly
69. Antlia Dwarf PGC 29194 Hubble WikiSky.jpg Trpasličia galaxia Výveva 4 080 000 ly
70. Sextans dwarf.jpg Sextans A 4 310 000 ly

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]