Rytmus (raper): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Mercy (diskusia | príspevky)
d Verzia používateľa 87.197.55.97 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Netvor 725
Riadok 57: Riadok 57:
* [[2008]] - „Zostalo ticho (Hip Hop pojde dole)“
* [[2008]] - „Zostalo ticho (Hip Hop pojde dole)“
* [[2009]] - „Stoprocent 2 (Feat. Sobota, Kool Savas, Gural, Wall e, Bigz, Matheo) “
* [[2009]] - „Stoprocent 2 (Feat. Sobota, Kool Savas, Gural, Wall e, Bigz, Matheo) “
* [[2009]] - Salalaj Rytmus
* [[2009]] - „Príbeh (Feat. [[Tina]])“


[[Kategória:Slovenskí hudobníci]]
[[Kategória:Slovenskí hudobníci]]

Verzia z 09:40, 26. apríl 2010

Šablóna:Bezzdroja

Patrik Vrbovský
Rytmus
slovenský raper
Rytmus
Narodenie1977
Piešťany, Slovensko
Odkazy
Webstránkarytmusfenomen.com
CommonsSpolupracuj na Commons Rytmus

Patrik Vrbovský (*1977, Piešťany), známy pod pseudonymami Metamorfolord, Pat3k v súčasnosti hlavne ako Rytmus je slovenský raper, ktorý na hip hopovej scéne pôsobí od roku 1992.

Začiatky kariéry

Už vo veľmi mladom veku stáva sa breakerom pod taktovkou takých tanečníkov ako Fredy Ayisi, Karol Zajac či Laci Strike. Dostáva sa aj k rapu, najprv rapoval po anglicky, neskôr začína rapovať po slovensky. Rapuje napríklad s piešťanským raperom Money G, neskôr sa však spoznáva s raperom Davidom zo Senca. V tej dobe sa ako Pa3k Metamorfolord stáva najlepším freestylerom na Slovensku.

V roku 1994 Rytmus vyhral freestylovú súťaž Bitka slov. David ho pozýva na svoj projekt Zvuk ulice, na ktorého kompiláciách sa dnešný Rytmus objavuje a získava si rešpekt svojím osobitým štýlom rapovania. Po neskorších nezhodách s Davidom odchádza zo Zvuku ulice a dáva sa na sólovú dráhu. Spolupracuje so skupinami ako Názov Stavby a Trosky.[1]

Kontrafakt

V roku 2001 stretáva rapera Ega a DJa Aneša, ktorí spolupracovali vzájomne už aj predtým, napríklad v kapele Prízrak v 90. rokoch. Rytmus sa teda stáva zakladateľom úspešného hip-hopového tria Kontrafakt, najprv ale skupina vystupuje pod názvom Déjavu.

V roku 2003 vydávajú maxisingel Dáva mi/Dobré veci/Moja rola, ktorý ich vynáša do širšieho povedomia verejnosti. Najmä videoklip k skladbe „Dáva mi“ mal obrovský úspech a bol odvysielaný aj v hitparádach v Poľsku či Nemecku (známa hudobná stanica VIVA). V júni roku 2003 sa Rytmus umiestňuje na druhom mieste v uznávanej beatboxovej súťaži Austrian Beatbox Battle Championship, kde ho až vo finále porazil mladý Američan Lee-Jay. Úspech kapely Kontrafakt pokračuje aj v roku 2004, kedy vydávajú svoje debutové CD E.R.A. vo vydavateľstve Sony Music, s ktorým sa dostanú medzi najpredávanejších interpretov na Slovensku a v súčasnosti plánuje svadbu s manažérkou Andreou Prázdnovskou.

V roku 2006 Rytmus založil vlastné vydavateľstvo Tvoj tatko records, kde vydáva svoj debutový sólo album Bengoro, z ktorého sa predalo viac ako 15 000 kusov. V roku 2007 vydáva s Kontrafaktom album Bozk na rozlúčku, z ktorého sa predalo cez 20 000 kusov. V roku 2009 vydal Rytmus výberovku Si zabil. Na výberovke " Si Zabil " sú spolupráce s rapermi českej, poľskej a dokonca aj zámorskej hip-hopovej scény, s ktorými vytvoril niekoľko hitov.

Kral

Bližšie informácie v hlavnom článku: Kral

30. novembra 2009 vyšiel jeho v poradí už tretí Kral, na ktorom je aj zaujímavá spolupráca s DJ Premierom. K albumu natočil aj klip ku skladbe „Verejný nepriateľ“. Klip bol dokončený a zverejnený začiatkom roka 2010.

Taktiež nahral spolu so speváčkou Tinou rádiový hit „Príbeh“, ktorý vyšiel tiež na jeseň roku 2009.

Referencie

Diskografia

Štúdiové albumy (sólo)

Výberovky (sólo)

Štúdiové albumy (Kontrafakt)

Ostatné (Kontrafakt)

Single

  • 2005 - „Party DJ (Feat. Dara Rolins)“
  • 2006 - „Nech vidia (Feat. H16)“
  • 2008 - „I tak to osiagne(Feat. Ego, WWO, Orion, Wlodi, Soundkail)“
  • 2008 - „Zostalo ticho (Hip Hop pojde dole)“
  • 2009 - „Stoprocent 2 (Feat. Sobota, Kool Savas, Gural, Wall e, Bigz, Matheo) “
  • 2009 - „Príbeh (Feat. Tina)“