Špeciálne jednotky ozbrojených zložiek Slovenskej republiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Špeciálne jednotky SR)

Na Slovensku je niekoľko špeciálnych jednotiek. Niekoľko z nich je podriadených Policajného zboru. Svoje jednotky má aj Zbor väzenskej a justičnej stráže.

Policajný zbor[upraviť | upraviť zdroj]

Útvar osobitného určenia[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Útvar osobitného určenia

Je elitnou protiteroristickou jednotkou prezídia Policajného zboru. Má celoslovenskú pôsobnosť; o jeho nasadení rozhoduje policajný prezident.

Medzi úlohy tohto útvaru patrí:

  • vykonávanie služobných zákrokov proti teroristom, únoscom osôb a dopravných prostriedkov, nebezpečným páchateľom organizovanej trestnej činnosti a páchateľom úmyselných obzvlášť závažných trestných činov
  • podieľanie sa na záchranných akciách, najmä pri živelných pohromách a katastrofách, veľkých dopravných nehodách a priemyselných haváriách
  • spolupôsobenie pri ochrane života, zdravia a bezpečnosti osôb a pri ochrane majetku
  • spracúvanie a priebežná aktualizácia typové projekty postupného riešenia krízových situácií v súvislosti s možnými teroristickými útokmi proti objektom osobitnej dôležitosti (napr. atómové elektrárne, vodné diela, priemyselné podniky s orientáciou na chemickú výrobu, objekty významných štátnych úradov a inštitúcií, objekty verejnoprávnej televízie a rozhlasu a pod.)
  • sústreďovanie dokumentácie významnej z hľadiska zabezpečenia ochrany významných osôb s prepojením na medzinárodné systémy ochrany chránených osôb
  • riadenie špeciálnych druhov prípravy (činnosť vo výškach a nad voľnou hĺbkou, parašutistická činnosť a pod.) v pôsobnosti Policajného zboru
  • odborne riadenie, metodické usmerňovanie a koordinácia činnosti na úseku krízového vyjednávania v podmienkach Policajného zboru; formou odborných kurzov krízového vyjednávania zabezpečuje výcvik vyjednávačov
  • zabezpečovanie po organizačnej a materiálno-technickej stránke spoločného výcvik s príslušníkmi špeciálnych policajných útvarov členských štátov Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) na území Slovenska; zúčastňuje sa spoločného výcviku s príslušníkmi špeciálnych policajných útvarov organizovaného týmito štátmi na ich území
  • organizovanie a vykonávanie policajných akcií pri poskytovaní ozbrojených sprievodov pri preprave finančných hotovostí a cenností
  • zabezpečovanie výberového konania uchádzačov o službu v útvare

Súčasťou tohto útvaru sú aj ostreľovači, pyrotechnici, vyjednávači a psovodi.

Medzi najúspešnejšie akcie slovenskej elity patrí zadržanie Vladimíra Mečiara, ktorý odmietal vyjsť zo svojej vily a dostaviť sa na policajný výsluch, zatknutie šiestich teroristov Írskej republikánskej armády v Piešťanoch a v neposlednom rade aj zneškodnenie nebezpečného nadrogovaného vraha Masára a tým pádom aj ukončenie rukojemníckej drámy v obci Kaplna pri Senci.

Pohotovostný policajný útvar[upraviť | upraviť zdroj]

Je súčasťou odboru poriadkovej polície riaditeľstiev Policajného zboru vo všetkých 8 krajoch Slovenska.

Jednotlivé útvary sú vysielané do akcií zameraných na zadržanie ozbrojených páchateľov trestnej činnosti a na úseku pátrania po hľadaných osobách a veciach pochádzajúcich z trestnej činnosti. Plnia aj úlohy pri ochrane verejného poriadku počas kultúrnych, spoločenských, športových a iných podujatí. V súčinnosti s Úradom pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR zabezpečujú sprevádzanie a ochranu oficiálnych štátnych návštev.

Podobne ako útvar osobitného určenia, aj pohotovostné útvary majú svojich špecialistov z radov ostreľovačov, pyrotechnikov, vyjednávačov a psovodov, ktorí sú súčasťou skupiny zvláštnych činností. Okrem nej je súčasťou PPÚ aj skupina policajných akcií a skupina výcviku; ňou musia prejsť všetci nováčikovia.

Zásahová skupina Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru[upraviť | upraviť zdroj]

Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru vykonáva za využitia spravodajských metód operatívno-pátraciu činnosť, získava, zhromažďuje, vyhodnocuje a analyzuje informácie vzťahujúce sa na odhaľovanie, dokumentovanie, vyšetrovanie a zisťovanie páchateľov v jeho pôsobnosti; pri vykonávaní zákrokov smerujúcich k zadržaniu a realizovaniu páchateľov trestnej činnosti využíva vlastnú zásahovú jednotku, úzko spolupracuje s Útvarom osobitného určenia, Pohotovostnými policajnými útvarmi, Odborom špeciálnej ochrany a Jednotkou služobných zákrokov FR SR.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Na účely zvýšenia efektívnosti a účinnosti boja proti organizovanej trestnej činnosti, vykonávaného Úradom boja proti organizovanej kriminalite Prezídia Policajného zboru uložil minister vnútra v novembri 2004 svojím rozkazom č. 45 prezidentovi Policajného zboru zriadiť zásahovú skupinu. Zásahová skupina úradu bola zriadená rozkazom prezidenta Policajného zboru č. 142 z 23. decembra 2004 a úrad ju začal používať na služobné zákroky v zmysle nariadenia prezidenta Policajného zboru č. 22 z 23. decembra 2004 od 1. januára 2005. Po reorganizácii dvoch vrcholových policajných úradov – ÚBOK a ÚBPK a ich následnom zlúčení vzniká 1. decembra 2012 nový útvar s názvom Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru. Touto reorganizačnou zmenou sa mení aj názov Zásahovej skupiny a to na Zásahovú skupinu Národnej kriminálnej agentúry PPZ.

Úlohy[upraviť | upraviť zdroj]

Úlohou zásahovej skupiny agentúry je vykonávanie zásahov proti páchateľom trestnej činnosti, súvisiacej s neoprávnenou manipuláciou s omamnými a psychotropnými látkami, jedmi a prekurzormi a páchateľom obzvlášť závažnej trestnej činnosti, ktoré patria do pôsobnosti agentúry. Zásahy zásahovej skupiny agentúry sú vykonávané pod jednotným velením s použitím špeciálnej výzbroje, špeciálneho výstroja a ostatného materiálu. Zásahová skupina agentúry vykonáva zásah podľa pokynov riadiaceho zásahu buď samostatne, alebo v súčinnosti s inými útvarmi Policajného zboru, alebo v spolupráci s orgánmi finančnej správy. Členovia zásahovej skupiny sa zúčastňujú pravidelného výcviku, ktorý pozostáva z telesnej a kondičnej prípravy, streleckej prípravy, odborného výcviku zameraného na taktiku zákroku a inštruktážno-metodického zamestnania zameraného na taktiku služobných zákrokov.

V roku 2005 zásahová skupina vykonala 76 služobných zákrokov, zameraných predovšetkým na zadržanie páchateľov obzvlášť závažnej trestnej činnosti.

Prijímacie konanie[upraviť | upraviť zdroj]

Uchádzač musí byť príslušníkom NAKA PPZ. Úspešné absolvovanie fyzických testov, ktoré pozostávajú zo zhybov na hrazde, sed-ľahov za 2 minúty, 100 metrového behu, 12 minútového behu, 100 metrov plávania, sebaobrany (boxu), silových disciplín (kliky, tlaky s vlastnou váhou, tlaky s 20 kg činkou), streleckého parkúru a testov zručnosti, pamäti a odolnosti voči stresu.

Výstroj a výzbroj[upraviť | upraviť zdroj]

Príslušníci ZS NAKA PPZ využívajú výzbroj zavedenú v PZ ako sú pištole Glock 17, útočné pušky Sa vz. 58, samopaly Heckler & Koch MP5. Použitý výstroj je rovnako vo väčšej miere štandardne používaný v Policajnom zbore, stehenné puzdrá, nepriestrelné vesty Kirasa, balistické prilby, taktické rukavice a okuliare, špeciálna technika na prekonanie odporu alebo utvorenej prekážky (na otvorenie dverí akéhokoľvek druhu).

Pohotovostná motorizovaná jednotka[upraviť | upraviť zdroj]

Jej hlavnou úlohou je chrániť osoby pred útokmi na ich život, zdravie, slobodu, majetok a dôstojnosť. Vedie aktívnu preventívnu a represívnu činnosť proti kriminalite všetkého druhu, najmä však páchanej na uliciach a verejných priestranstvách.Pohotovostná motorizovaná jednotka je útvar, ktorý bol zriadený na efektívnejšie zabezpečenie plnenia úloh poriadkovej polície. Výkon služby je zabezpečovaný vo všetkých okresoch na území Bratislavy nepretržite 24 hodín. Pohotovostné motorizované jednotky sa nachádzajú v každom krajskom meste Slovenskej republiky. Po oznámení občana na linku 158 (112), vykonáva služobné zákroky proti páchateľom trestnej činnosti. Počas výkonu služby odhaľuje trestnú činnosť a zároveň pátra po hľadaných osobách a veciach. Spolupôsobí pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní, vykonáva služobné zákroky na chránených objektoch.

Poriadková jednotka[upraviť | upraviť zdroj]

Tvoria ju vybraní príslušníci rôznych oddelení Policajného zboru, ktorí nacvičujú zásahy proti demonštrantom a výtržníkom. Zabezpečujú poriadok na významných akciách a futbalových zápasoch. Nosia tzv. „korytnačku“, chrániče na rôznych častiach tela.

Odbor špeciálnej ochrany[upraviť | upraviť zdroj]

Je súčasťou Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR.

Zásahová jednotka špeciálnej zásahovej skupiny Zboru väzenskej a justičnej stráže[upraviť | upraviť zdroj]

Špeciálna zásahová skupina Zboru väzenskej a justičnej stráže plní úlohy súvisiace s pôsobnosťou zboru pri zabezpečení výkonu väzby a výkonu trestu, pri ochrane a strážení objektov zboru a pri pátraní po obvinených a odsúdených v prípade ich úteku z výkonu väzby alebo výkonu trestu. Pôsobí tiež napríklad pri nepokojoch, výtržnostiach alebo vzburách viacerých obvinených alebo odsúdených, ktorí rušia poriadok v ústave, pri násilnom konaní obvinených alebo odsúdených smerujúcom k úteku z ústavu a v ďalších neočakávaných situáciách, kedy ide o protiprávne konanie obvinených alebo odsúdených, pri ktorom je bezprostredne ohrozené zdravie alebo život iných osôb, alebo sa predpokladá vznik škody veľkého rozsahu. Taktiež vykonáva eskorty nebezpečných osôb vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody.

Jednotka služobných zákrokov (Colná správa)[upraviť | upraviť zdroj]

Vykonáva zákroky proti páchateľom, ktorí sa zaoberajú pašovaním drog, alkoholu, cigariet a iného tovaru.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]