Štvrtý druh

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Štvrtý druh
Žáner Triler
sci-fi
Dĺžka 98 minút
Štát USA USA
Pôvodný jazyk angličtina
Dátum uvedenia 6. november 2009
Spoločnosť Gold Circle Films
Chambara Pictures
Dead Crow Productions
Saga Film
Focus Films
Fourth Kind Productions
Rozpočet 10 miliónov dolárov
Filmový štáb
Réžia Olatunde Osunsanmi
Scenár Olatunde Osunsanmi
Produkcia Paul Brooks
Joe Carnahan
Hudba Atli Örvarsson
Kamera Lorenzo Senatore

Štvrtý druh (orig. The Fourth Kind) je americký sci-fi triler, štylizovaný ako paradokument, z roku 2009 od režiséra a scenáristu Olatundeho Osunsanmiho. Názov filmu je odkazom na slávnu klasifikáciu blízkych stretnutí s mimozemšťanmi od amerického učenca J. A. Hyneka.

Film zobrazuje udalosti, ktoré sa odohrávajú v (existujúcom) malom mestečku na Aljaške s názvom Nome, v ktorom sa v uplynulých štyridsiatich rokoch zistili záhadné zmiznutia obyvateľov. Napriek mnohým uisteniam a návrhom obsiahnutým v obsahu filmu nie je možné s istotou určiť, či je založený na faktoch.

Cez otvárací víkend predstavoval predaj vstupeniek v USA 12 231 160 dolárov.[1]

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Dr. Abigail Tylerová sa snaží vyrovnať so smrťou svojho manžela a cestuje do mesta Nome na Aljaške, kde sa rozhodne pokračovať vo svojom výskume pri práci so svojou prácou a rodinou - vrátane nevidiacej dcéry Ashley, ktorá je slepá od Willovej smrti. Pri stretnutiach so svojimi pacientmi sú odkryté viaceré detaily, ktoré spájajú ich príbehy. Čoskoro sa začnú pacienti divne správať, jeden z pacientov spácha samovraždu, ďalšiemu sa v stave hypnózy zlomí väz a jej dcéra zmizne za tajomných okolností. Zisťuje, že má veľa spoločného s príbehmi svojich pacientov.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The Fourth Kind (2009) - Box Office Mojo [online]. www.boxofficemojo.com, [cit. 2017-11-22]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Czwarty stopień na poľskej Wikipédii.