Žánrová maľba

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pieter Brueghel starší: Peasant Dance, asi 1568, olej na dreve

Žánrové umenie, žánrové scény, žánrové pohľady alebo žánrová maľba (fran. genredruh, žáner) sú ilustrované reprezentácie, ktoré predstavujú scény alebo udalosti z každodenného života, ako sú trhy, domáce prostredie, interiéry, večierky, hostinské alebo pouliční scény. Vo všetkých odvetviach umenia sú však žánre neurčité kategórie bez pevných hraníc a sú určené predovšetkým zažitými konvenciami. Mnoho diel potom ide naprieč niekoľko žánrov a používa a kombinuje tieto konvencie. Prevedenie môže byť realistické alebo zromantizované podľa umelca. Niektoré variácie pojmu žánrového umenia špecifikuje použité médium, napríklad žánrová maľba, žánrový tisk alebo žánrová fotografia a tak podobne.

Žánrová maľba[upraviť | upraviť zdroj]

V maliarstve sa slovom žáner označuje maľba, pri ktorej je na pozadí mesta či dediny zachytený bežný život spravidla prostých anonymných ľudí. Nejde tu teda o zobrazenie či dokonca oslavu konkrétnych osôb, miest či krajiny, ale len o zobrazenie divácky vďačnej pracovnej, obchodnej, bojovej atď. scény. Tá môže mať aj komické vyznenie. Žáner bol obľúbený predovšetkým v druhej polovici osemnásteho a po celé devätnáste storočie.

Holandská žánrová maľba v 17. storočí[upraviť | upraviť zdroj]

Žánrová fotografia[upraviť | upraviť zdroj]

Felice Beato: Žena hrajúca na shamisen, asi 1860, ručne kolorovaná albuminová fotografia
Bližšie informácie v hlavnom článku: Žánrová fotografia

Zatiaľ čo žánrová maľba začala v 17. storočí reprezentáciou života v Európe, vynález rozvoj fotografie sa zhodoval s érou európskeho imperializmu od strednej do pozadia časti 19. storočia. Žáner fotografie – typicky obstarávaný počas vojenskej, vedeckej alebo komerčnej expedície, často tiež zachycuje ľudí z iných kultúr, ktoré Európania stretávali po celom svete.

Aj keď rozdiely nie sú striktné, mala by byť žánrová fotografia odlíšená od etnografickej štúdie, ktorá ilustruje priamym pozorovaním a popisnou štúdiou kultúru a spôsob života jednotlivých spoločností, a ktoré predstavujú jeden z takých oborov, ako sú antropológia alebo behaviorálne vedy.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ayers, William, ed., Picturing History: American Painting 1770-1903, ISBN 0-8478-1745-8
  • Banta, Melissa. 'Life of a Photograph : Nineteenth-Century Photographs of Japan from the Peabody Museum and Wellesley College Museum'. In A Timely Encounter: Nineteenth-Century Photographs of Japan (ex. cat.; Cambridge, Massachusetts: Peabody Museum Press, 1988), 12.
  • Banta, Melissa, and Susan Taylor, eds. A Timely Encounter: Nineteenth-Century Photographs of Japan (ex. cat.; Cambridge, Massachusetts: Peabody Museum Press, 1988).

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žánrová malba na českej Wikipédii.