Židovské meno

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Židovské meno je meno, používané k náboženským alebo právnym účelom v judaizme.

Chlapec dostáva meno hneď po obriezke, kedy mohel prednáša požehnanie, ktoré obsahuje pomenovávaciu formulku - „nech je v Izraeli nazývaný menom ..., syn (otcove meno)“. Dievča dostáva meno, keď je jej otec vyvolaný po jej narodení k Tóre a potom chazan alebo gabaj odrieka požehnanie nazývané mišeberach.

Od bar micva je muž vyvolávaný k Tóre svojim židovským menom, s pripojením mena otca (David ben Jišaj). Aškenázi pri modlitbách za chorých či za Židov v zajatí sa modlia s použitím židovského mena s menom matky (napr. Gil'ad ben Malka).

Na oficiálnych židovských dokumentoch (napr. ketube) sa uvádza len židovské meno, pri rozvodovej listine (get) všetky mena, pod ktorými je dotyčný známy (vrátane prezývok), ale zapísané hebrejským písmom.

Aškenázi často pomenovávajú deti po zomrelom prarodičovi či inom príbuznom, Sefardi po žijúcom prarodičovi. Aškenázi tiež tradične spojovali meno s jeho ekvivalentom v jidiš - napr. Zeev Volf či Arje Lejb. Pri ženských menách je jidiš slovo skôr lichôtkou (napr. Rivke Frume - Rivka Zbožná).

V prípade kohenských a levitských rodín je súčasťou židovského mena vyjadrenie tohto rodinného pôvodu (ha-kohen, ha-levi).

V Izraeli je zvykom u praktikujúcich Židov dať meno skutočne až po obriezke (teda ôsmy deň po narodení) či počas mišeberachu (u dievčat). Rodičia často do poslednej chvíle váhajú a nikto sa ich nepýta na meno narodeného dieťaťa. To je niekedy problém u predčasne narodených, nedonosených chlapčekov, kedy sa obriezka odkladá. Vtedy obvykle dostanú meno pri mišeberachu ako dievčatá, aby sa mohli ostatní už modliť za zdravie týchto chlapcov. (Problém robí táto prax pomenovávania v krajinách diaspory, kedy úrady chcú vedieť meno dieťaťa už pred pôrodom).

Zmena mena[upraviť | upraviť zdroj]

Je občasným zvykom u osôb veľmi vážne chorých pridávať dodatočné meno. Tento zvyk sa odvoláva na Talmud (Roš ha-šana 16b), že táto zmena môže zvrátiť „nepriaznivý výnos“ v nebi. Najčastejšie sa pridáva meno Chajim (život), u žien Chaja (živá).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Židovské jméno na českej Wikipédii.