.38 Special

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Náboje .38 Special

.38 Special je náboj so stredovým zápalom navrhnutý firmou Smith & Wesson. Väčšinou sa používa v revolveroch, ale niekedy sa vyskytne aj pištoľ alebo puška komorovaná na tento náboj. V USA od 20. do 80. rokoch 20. storočia išlo o štandardný služobný náboj väčšiny policajných oddelení.

Navzdory jeho menu, je jeho kaliber 0,357 – 0,358" (9,0678 mm). ".38" označuje priemer jeho mosadznej nábojnice. Tento náboj je čo do rozmerov až na svoju dĺžku identický s nábojmi .38 Long Colt a .357 Magnum. Takže je možné tento náboj nabiť aj do revolveru, ktorý je komorovaný pre náboj .357 Magnum. (Ale nie opačne. Z dôvodu omnoho vyšších výstrelových tlakov by mohlo dôjsť k poškodeniu zbrane a vážnemu poraneniu strelca).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Krabička nábojov .38 Special

Náboj .38 Special bol uvedený na trh v roku 1902 ako vylepšenie náboja .38 Long Colt (išlo o vojenský služobný náboj), u ktorého sa počas filipínsko-americkej vojny ukázalo, že jeho zastavujúci efekt je nedostatočný. Aj napriek tomu že v dobe jeho uvedenia sa už 16 rokov používali aj náboje s bezdýmym strelným prachom, tento náboj bol spočiatku plnený klasickým strelným prachom. Až rok po jeho uvedení na trh sa začal ponúkať aj vo verzii s bezdýmym čiernym prachom.

Tento náboj bol veľmi presný (pri použití kvalitného revolveru) a pôsobil malý spätný ráz pri výstrele. Z týchto dôvodov je veľmi populárny dodnes (vplyv na toto má tiež jeho relatívne nízka cena).

Používa sa pre terčovú streľbu, pre lov menšej zveri a na sebaobranu. Čo sa týka použitia pre účely sebaobrany, tak ale niektorí považujú jeho výkon za nedostatočný.

V 30. rokoch 20. storočia sa pre terčovú streľbu používali aj niektoré ťažké revolvery. Tie boli schopné zniesť väčšie výstrelové tlaky, čo umožnilo vývin silnejšej varianty .38 Special Hi-Speed. Tá existovala približne 3 desiatky rokov, než bola nahradená nábojom .357 Magnum. V dnešnej dobe sa vyrába variant .38 Special +P, kde je tlak zvýšený len ľahko.

Výkon[upraviť | upraviť zdroj]

Deformovaná guľka

Ide o nízkotlaký náboj. Jeden s najnižším tlakom, ktorý sa dnes používa vôbec. Podľa súčasných merítok .38 Special strieľa guľku strednej hmotnosti s pomerne nízkou úsťovou rýchlosťou. Najpodobnejší tomuto náboju je .380 ACP, ktorý má o niečo ľahšiu strelu a vyššiu rýchlosť, ale úsťová energia je o niečo nižšia ako u väčšiny laborácií .38 Special a ďalej 9 mm Luger, ktorý má ľahšiu strelu, ale omnoho vyššiu úsťovú rýchlosť a úsťovú energiu. Oba tieto náboje sa ale na rozdiel od .38 Special používajú v polo-automatických pištoliach. .38 Special +P, ktorý má vyšší výstrelový tlak ako štandardná verzia má cca o 20 % vyššiu úsťovú energiu a výkonom spadá medzi .380 ACP a 9 mm Luger.

Experimenty preukázali, že je dostatočne efektívny pre účely sebaobrany, ale len málo policajných oddelení vydáva alebo dovoľuje použiť revolver komorovaný na náboj .38 Special ako štandardnú služobnú zbraň. Väčšina ich prešla na poloautomatické pištole s vyššou kapacitou nábojov v kalibroch 9 mm Luger, .357 SIG, .40 S&W, a .45 ACP. Je ale stále bežný v bezpečnostných agentúrach, ktoré oceňujú spoľahlivosť a jednoduchosť použitia revolveru, ďalej u civilných osôb pre skryté nosenie a ako záložná policajná zbraň.[1]

Špecifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Náboj .38 Special

(Tieto údaje sa u jednotlivých laborácií môžu aj veľmi výrazne líšiť)

Príklad zbraní komorovaných na tento náboj[upraviť | upraviť zdroj]

Synonymá názvu[upraviť | upraviť zdroj]

  • .38
  • .38 Smith & Wesson Special
  • .38 S&W Special

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Cartridges Of The World, 6th Edition, Frank C. Barnes

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému .38 Special