One World Trade Center

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z 1 World Trade Center)
One World Trade Center, najvyššia budova New Yorku

One World Trade Center alebo 1 World Trade Center (iné názvy: One World Trade, One WTC, 1 WTC), predtým známy ako Freedom Tower (Veža slobody), je mrakodrap v newyorskej štvrti Lower Manhattan, na mieste známom ako Ground Zero.

So svojimi 541,3 m ide o najvyššiu budovu v New Yorku a vôbec na západnej pologuli. Budova stojaca na troskách bývalého Svetového obchodného centra (tzv. Dvojičiek), ktoré zanechal teroristický útok 11. septembra 2001, je dominantou mesta a lákadlom pre turistov z celého sveta. V budove možno navštíviť vyhliadkovú plošinu umiestnenú v 382 metroch alebo neďaleký pamätník a múzeum 11. septembra. 1 WTC slúži primárne ako kancelárska budova, medzi nájomníkov patria vydavateľstvo Condé Nast, redakcia časopisu GQ, spoločnosť Servcorp prenajímajúca kancelárie alebo poradenská firma BMB Group. Náklady na výstavbu mrakodrapu sa vyšplhali až na 3,9 miliárd dolárov, čím sa v roku 2012 stala vôbec najdrahšou stavbou na svete. Celý komplex bude mať celkom sedem budov, 1 WTC je najvyššou z nich.

Stavba mrakodrapu bola zahájená výkopovými prácami 27. apríla 2006. 18. decembra toho istého roku prebehol v neďalekej štvrti Battery Park City ceremoniál, v rámci ktorého mohla verejnosť podpísať 9,1 m vysoký oceľový stĺp tvoriaci kostru budovy. K jeho upevneniu a zabetónovaniu došlo hneď následujúci deň. Najvyššou budovou New Yorku sa One World Trade Center stala v pondelok 30. marca 2012, kedy prekonala Empire State Building. Poslednou inštalovanou súčasťou bola anténa ukotvená na streche dňa 10. mája 2013. S ňou budova dosiahla finálnych 541,3 m. Slávnostne otvorenie prebehlo v pondelok 3. novembra 2014. Za architektonickým návrhom mrakodrapu stojí David Childs a americký architekt poľského pôvodu Daniel Libeskind.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

1 World Trade Center v noci

Mrakodrap 1 World Trade Center je treťou najvyššou budovou na svete (po Burdž Chalífa a Abrádž al-Bajt) a zároveň najvyššou v USA. V prípade 1 World Trade Center hrá dôležitú rolu aj symbolika. S vežou je celková výška budovy presne 541m čiže 1776 stôp. Samotná výška je teda symbolickým odkazom na rok podpísania Deklarácie nezávislosti Spojených štátov. 124 m vysoká veža je neoddeliteľnou súčasťou newyorskej megastavby a rovnako je zodpovedná za to, že predstihla doposiaľ najvyššiu americkú budovu Willis Tower v Chicagu. Bez kovovej veže je budova vysoká 417 m a má 104 poschodí. Celková rozloha podláh 1 World Trade Center presahuje 325 tisíc m2 (to sú zhruba 3/4 rozlohy Vatikánu).

Konštrukcia mrakodrapu je vyrobená prevažne z recyklovateľného materiálu a taktiež 80% ich odpadu je možné znova využiť. Základný stavebný prvok predstavujú tri oceľové stĺpy vztýčené v decembri roku 2006. Jeden z nich zdobí tisíc ručne písaných odkazov pripomínajúcich obete atentátu z 11. septembra 2001. Prvých 56 m od zeme je budova z betónu a bez okien, ktorého cieľom je chrániť budovu pred prípadnou hrozbou teroristických útokov. Stojí na štvorcovej základni s dĺžkou strany 61 m. Spolu s touto ochranou sa tu použilo množstvo bezpečnostných prvkov. Patrí medzi nich napr. takmer meter hrubé železobetónové vybavenie stien všetkých schodíšť a výťahových šácht. V okolí budovy je nainštalovaný systém kontroly prichádzajúcich vozidiel, alebo špeciálne video-analytické prístroje, ktoré umožnia detegovať opustené predmety alebo osoby z databáz trestne stíhaných.

Už v okolí 1 World Trade Center nájdeme pripomienku viac než 2500 ľudí, ktorí v troskách obchodného centra zahynuli, a to v podobe pomníkov a fontán. Na severovýchod od tohoto miesta je Národný pamätník a múzeum 11. septembra, postavené na úpätí dvoch mrakodrapov. Niekoľko rokov sa tomu miestu vravelo Ground Zero, teda „nulté podlažie”. Priamo vo Freedom Tower sa v spodnej časti budovy nachádza miesto, kde 11. septembra dopoludnia nedopadajú žiadne tiene ako pripomienka katastrofy z roku 2001.

Za zmienku stojí taktiež pätica najrýchlejších výťahov v celej Severnej Amerike. Z prízemia na 102. poschodie vyjdú za necelých 60 sekúnd, najvyššie dosiahnutá rýchlosť ľahko prekročí rýchlosť 37 km/h. To je viac ako 10 metrov za sekundu. Vo výťahu obloženom plazmovými obrazovkami návštevníkov upúta krátka animácia o tom, ako sa vyvíjala panoráma Manhattanu od 16. storočia po súčasnosť. Osvetlená špička budovy slúži ako maják pre lietadlá nad New Yorkom. Hlavnou atrakciou vyhliadka Main Observatory v 100. poschodí umožňujúca výhľad na New York v rozsahu 360°. Odtiaľ je možné vidieť najznámejšie dominanty mesta: Sochu slobody, budovu OSN, Brooklyn Bridge, námestie Times Square, Wall Street či mrakodrap Empire State Building. Za priaznivého počasia možno vidieť až do vzdialenosti 80 km, do štátov New Jersey a Connecticut a dokonca až na Atlantický oceán. Súčasťou vyhliadky je aj honosný Sky Portal tvorený 14 HD obrazovkami umiestnenými pod nohami návštevníkov, na ktorých sú zobrazené živé zábery z ulice. Inštalácia tak budí dojem, že návštevníkov od rušnej ulice delí len vrstva skla.

Symbolickú hodnotu má aj netypicky vytočené strecha ľahko smerujúca k západu. V tomto duchu je totiž vytvorená pochodeň Sochy slobody, ktorú má pripomínať. Šikmé steny a nepravidelné tvary Daniela Libeskinda charakterizujú, používa ich stále, nech už ide o „inteligentné” budovy, mediálne centrum univerzity v Hongkongu, židovské múzeum v Berlíne alebo vojnové múzea v Manchesteri a Drážďanoch. Modernej dobe zodpovedá taktiež okrem vzhľadu aj hospodárenie s energiou spotrebovanou v budove, riadi sa najnovšími energetickými štandardmi. V jednej časti možno nájsť veterné turbíny vyrábajúce elektrinu.

Výstavba[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Rekordy
Predchodca
Willis Tower
442 m
Najvyššia budova Severnej Ameriky
One World Trade Center
2014 – dnes
541 m
Nástupca
-
Najvyššia budova USA
One World Trade Center
2014 – dnes
541 m
Nástupca
-
Predchodca
Empire State Building
381 m
Najvyššia budova New Yorku
One World Trade Center
2014 – dnes
541 m
Nástupca
-