Aguirre, hnev boží

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Aguirre (disambiguation) pozri Aguirre (disambiguation) (rozlišovacia stránka).

 

Aguirre, hnev boží (španielsky: [aˈɣire] ; nem. Aguirre, der Zorn Gottes ; [aˈɡɪʁə deːɐ̯ ˌtsɔʁn ˈɡɔtəs] ) je epická historická dráma z roku 1972, ktorú produkoval, napísal a zrežíroval Werner Herzog. V hlavnej úlohe sa predstavil Klaus Kinski v postave španielskeho vojaka Lope de Aguirre, ktorý vedie skupinu dobyvateľov po rieke Amazon v Južnej Amerike pri hľadaní legendárneho zlatého mesta El Dorado. Soundtrack zložila a zahrala krautrocková kapela Popol Vuh. Film vznikol v koprodukcii Západného Nemecka a Mexika.

S využitím minimalistického prístupu k príbehu a dialógom film prináša víziu šialenstva a poblúznenia, s ktorými kontrastuje svieža no nemilosrdná príroda amazonskej džungle. Aj keď dej sa voľne opiera o poznatky o historickej postave Lopeho de Aguirre, Herzog po rokoch od uvedenia filmu priznal, že ide najmä o fikciu. Zobrazenia niektorých ľudí a situácií mohli byť inšpirované rozprávaním Gaspara de Carvajal o skoršej amazonskej expedícii, Carvajal sa však konkrétnej cesty, o ktorú sa dej filmu opiera, nezúčastnil.

Aguirre bol prvým z piatich filmoch na ktorých spolupracovali Herzog a Kinski. Ich rozdielne predstavy ako stvárniť danú rolu často ústili do vzájmoných konfliktov a Kinského zúrivosť terorizovala štáb aj miestnych obyvateľov, ktorí asistovali pri natáčaní. To sa potýkalo s množstvom ťažkostí, keďže prebiehalo výlučne v pôvodných lokalitách v peruánskom dažďovom pralese na rieke Amazon a prítokoch v regióne Ucayali. Herci a štáb sa štverali po horách, presekávali sa cez ťažké liany v snahe dostať sa na rôzne lokality v džungli, či splavovali zradné riečne pereje na pltiach postavených miestnymi obyvateľmi.

Aguirre získal veľkú pozornosť kritikov a rýchlo sa stal kultovým filmom. V roku 1977 bol s veľkým úspechom uvedený do filmových klubov v USA a dodnes zostáva jedným z režisérových najznámejších filmov. Viacerí kritici ho označili za majstrovské dielo a objavil sa na zozname 100 najlepších filmov magazínu Time .

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aguirre, the Wrath of God na anglickej Wikipédii.