Amebóza

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Amebóza je infekčné ochorenie spôsobené prvokmi z rodu Entamoeba, hlavne Entamoeba histolytica.[1]

Ide o jedného z najrozšírenejších ľudských parazitov. Vyskytuje sa po celom svete, najviac v rozvojových krajinách, kde je rozšírená vďaka zlej hygiene a vlhkému podnebiu. Pôvodne sa predpokladalo, že Entamoeba histolytica je infikovaných asi 10 % celosvetovej populácie, ale 90 % z toho tvorí Entamoeba dispar.[2]

Krajiny s vysokým výskytom infekcie sú napríklad Mexiko, Vietnam, India či Egypt.

Nákaza[upraviť | upraviť zdroj]

Zdrojom nákazy je chorý človek alebo bezpríznakový nosič. Choroba sa prenáša zažívacím traktom, najčastejšie požitím kontaminovanej vody alebo potravín, ale aj kontaktom s chorým človekom. Inkubačná doba je 2 – 4 týždňov.

Priebeh ochorenia[upraviť | upraviť zdroj]

Amebóza sa prejavuje ťažkými hnačkami, kŕčovitými bolesťami brucha a výrazným nutkaním na stolicu. Stolica môže obsahovať krv a hlien. Horúčka sa vyskytuje asi u tretiny chorých. Medzi komplikácie patrí predovšetkým krvácanie do zažívacieho traktu, rektálny prolaps a zápal slepého čreva. Neliečené ochorenie môže prejsť do chronickej fázy. Tá je charakterizovaná opakujúcimi sa bolesťami brucha, plynatosťou a úbytkom telesnej váhy. Okrem postihnutia čreva môže dôjsť k infekcii ďalších orgánov. Najčastejšie je vznik pečeňového abscesu. Sprevádza ho horúčka s triaškou, bolesť brucha a zväčšenie pečene.

Liečba[upraviť | upraviť zdroj]

Základom liečby sú metronidazol, všetky prípady ochorenia sa liečia na infekčnom oddelení. Pečeňové absces sa tiež lieči antibiotikami, v prípade neúspechu je nutný chirurgický zákrok. Prevenciou je dodržiavanie základných hygienických pravidiel. Osoby, ktoré žili dlhú dobu v rizikových oblastiach, by mali byť po návrate vyšetrené a prípadne liečené.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FARRAR, Jeremy; HOTEZ, Peter; JUNGHANSS, Thomas. Manson's Tropical Diseases. [s.l.] : Elsevier Health Sciences, 2013-10-26. ISBN 9780702053061. S. 664–671.
  2. Amoebiasis. Releve Epidemiologique Hebdomadaire, April 1997, s. 97–9. Dostupné online. PMID 9100475.