Amritsar

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Amritsar

Amritsar je mesto v Indii. Má vyše milión obyvateľov a celý región vyše 3 milióny. Je to hlavné mesto rovnomenného okresu.

Je to cestný a železničný uzol, rozvíjajú sa tu umelecké remeslá (výroba kobercov, slonovinových predmetov a podobne), významný je aj sklársky, chemický a kovospracujúci priemysel. Je to hlavné kultové a náboženské stredisko sekty sikhov. V meste je od roku 1969 univerzita.

Sú tu početné architektonické pamiatky, napríklad Zlatá svätyňa postavená uprostred svätého jazera. V Zlatej svätyni je umiestnená svätá kniha sikhov, Ádi Granth.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto založil roku 1577 Ram Das, štvrtý guru sikhov, pri „svätom“ jazere Nesmrteľnosti (Amrita-Saras). Lokalitu mu daroval mogulský cisár Akbar Veľký. V roku 1761 bola Zlatá svätyňa zničená a v roku 1764 znova postavená (začiatkom 19. storočia bola obalená pozlátenými medenými platňami). V roku 1984 obsadili svätyňu extrémisticki sikhovia, potom chrám obsadili indické vojská, čo vyvolalo značný konflikt medzi sikhami a indickou vládou spojený aj s krvavými nepokojmi.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Amritsar