Nadácia X Prize

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ansari X)

Nadácia X PRIZE je nezisková nadácia, ktorá vytvára a manažuje verejné súťaže pre benefit ľudstva.

Poslanie nadácie[upraviť | upraviť zdroj]

Poslaním nadácie X PRIZE je priniesť radikálny pokrok pre benefit ľudstva. Nadácia podporuje inovatívne súťaže, ktoré motivujú jednotlivcov všetkých oblastí aby vyriešili ambiciózne výzvy. Ceny sú v hodnote miliónov US-dolárov a priťahujú predstavivosť verejnosti a upriamujú pozornosť na cieľ tejto misie.

Ansari X PRIZE (vesmír – získaná 9. sept. 2004 – 4. okt. 2004)[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá súťaž X PRIZE, nazvaná Ansari X PRIZE pre suborbitálny let, úspešne vyzvala tímy vytvoriť privátnu raketu na let do vesmírneho priestoru. Prvú časť požiadaviek ceny Ansari X PRIZE splnil koráb SpaceShipOne s pilotom Mike Melvill 9. septembra 2004, konštruktérom bol Burt Rutan, projekt financoval spoluzakladateľ Microsoftu Paul Allen, keď Melvill prekonal výškovú hranicu 100 km, medzinárodne uznanú ako hranica vesmírneho priestoru. Následne pokus úspešne zopakoval Brian Binnie 4. októbra 2004. Víťaz získal 10 mil. USD, ale do samotného projektu bolo investovaných viac ako 100 mil. USD. Dnes páni Richard Branson, Jeff Bezos a iní, aktívne vytvárajú priemysel súkromných letov do vesmíru.

Cena bola vytvorená podľa modelu Orteigovej ceny, ktorá v roku 1919 ponúkala 25 000$ za uskutočnenie prvého neprerušeného letu medzi New Yorkom a Parížom. Cenu vyhral Charles Lindbergh v roku 1927, čo navždy zmenilo letecký priemysel.

Ceny X Prizes sa pokúšajú vytvoriť revolúciu v oblastiach energia/životné prostredie, vzdelanie, biotechnológie, globálne podnikanie a výskum.

X PRIZE pre automobilovú oblasť[upraviť | upraviť zdroj]

Cieľom tejto ceny je inšpirovať novú generáciu uskutočniteľných, supervýkonných vozidiel, aby sa pomohlo prelomiť závislosť na rope a zastaviť dôsledky klimatických zmien. Tímy budú súťažiť o multimiliónové ceny, tým že skonštruujú a vyrobia superúsporné vozidlá, ktoré dosiahnu spotrebu (2,35 litrov/100 km), a ktoré sú komerčne uskutočniteľné.[1]

Google Lunar X PRIZE[upraviť | upraviť zdroj]

Táto cena bola založená dňa 13. september 2007. Cieľom tejto ceny je podobne ako cena Ansari X PRIZE, inšpirovať novú generáciu súkromných investorov vo výskume kozmu a technológií. Cieľom tímov je uskutočniť úspešné vypustenie, pristátie a prevádzku prístroja na mesačnom povrchu. Cena je ohodnotená 20 miliónmi USD a dostane ju prvý tím, ktorému sa podarí úspešne prejsť na mesiaci viac ako 500 m a vyslať späť na Zem obrázky a video vo vysokom rozlíšení. Druhou cenou je 5 miliónov USD, a tiež 5 miliónov USD pre potenciálne bonusy za extra výkony ako prekonanie dlhých vzdialeností (dlhších ako 5 000 m), uskutočnenie obrázkov z predmetov, ktoré vytvoril a zanechal človek na mesiaci, alebo "prežitie" mesačnej noci.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 2 Marylanders Seek 100 Mpg; Gas-Saving Cars Could Win $10 Million Prize [online]. Baltimore Sun, [cit. 2008-05-15]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Xprize na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]