Arabela (seriál)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Arabela
Slovenský názov Arabela
Réžia Václav Vorlíček
Titulná pieseň Luboš Fišer
Krajina Československo Československo
Pôvodný jazyk čeština
Počet sérií 1
Počet častí 13
Produkcia
Kamera Emil Sirotek
Strih Miroslav Hájek
Dĺžka časti 30 min.
Vysielanie
Pôvodné 25. december 198021. február 1981
Česko-slovenská televízia
Obsadenie
Externé odkazy
http://www.ceskatelevize.cz/arabela

Arabela je československý televízny fantasy seriál pre deti z roku 1980.

V trinástich dieloch pojednáva o rozdieloch medzi skutočným a rozprávkovým svetom. Zobrazuje príbehy princeznej Arabely a iných rozprávkových postáv, ktoré sa dostali do skutočného sveta. Prvý diel mal premiéru vo štvrtok 25. decembra 1980.[1]

V seriáli hralo množstvo známych českých herečiek a hercov - Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Stella Zázvorková, Vladimír Menšík, Jiří Sovák, František Filipovský, Iva Janžurová a mnoho ďalších.

Pozadie vzniku[upraviť | upraviť zdroj]

Seriál vznikol v koprodukcii Česko-slovenskej televízie a západonemeckej Westdeutsche Rundfunk (WDR). Podľa Václava Vorlíčka to pritom bol práve predstaviteľ WDR, ktorý si u neho a Miloša Macourka seriál objednal. Požadoval však dĺžku jedného dielu 28 minút, čo pre úspešnú autorskú dvojicu, ktorá za sebou mala filmy ako Ako utopiť doktora Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách alebo Dievča na metle, znamenala úplne nový formát.[1]

Vysielanie[upraviť | upraviť zdroj]

Arabela sa vysielala nielen v Česko-Slovensku, ale aj v Nemecku a v Poľsku. Prvý diel s názvom Ako pán Majer našiel zvonček mal premiéru 25. decembra 1980 od 16:50. Ďalšie tri diely sa vysielali v nasledujúcich troch dňoch. Až od piateho dielu sa prešlo na týždennú periodicitu, vždy v sobotu. Odvtedy bol seriál už veľakrát úspešne reprízovaný.[1]

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

V seriáli sa stretávame s rozdeleným svetom, ríšou ľudí a ríšou rozprávok. Pán Majer, rozprávač rozprávok v televízii, žije s rodinou celkom spokojne. Raz pri filmovaní nájde zvonček, zazvoní naň a tým sa osudy jeho rodiny spoja s ríšou rozprávok. Tu vládne kráľ Hyacint a tiež jeho dve dcéry Arabela a Xénia. Zatiaľ čo Arabela je dobrá a jednoduchá, Xénia je pyšná a panovačná. Čarodejník druhej kategórie, Rumburak, chce ovládnuť ríšu rozprávok. Zmocní sa kúzelných vecí na opustenom hrade a pomocou televízie vstúpi do sveta ľudí, kde upravuje rozprávky. To má zlé následky pre pána Majera. Arabela sa zoznámi s Petrom Majerom a zamiluje sa do neho. Xénia sa ale zmocní ríše rozprávok, ktorú modernizuje do podoby ríše ľudí. Rumburak sa usiluje o Arabelu a je ochotný zničiť aj ríšu rozprávok, len aby dosiahol svoj cieľ. Na záver chystá popravu Petra na svojom hrade. Ako vždy, na poslednú chvíľu zasiahne Fantomas, ktorý väzňov oslobodí. Peter a Arabela sa vezmú a kráľ Hyacint odovzdá novomanželom zvonček, ktorý však ukradne a zahrabe pes Pajda.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Poznámky

A: Kvôli vážnym zraneniam pri dopravnej nehode sa nemohla Jana Andresíková zúčastniť dokončovacích prác a tým pádom ani postsynchrónu (ozvučovanie filmu). Preto rolu čarodejnice nadabovala Jana Dítětová.

Tvorcovia[upraviť | upraviť zdroj]

Časti[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Jak pan Majer našel zvoneček
  2. Rumburakova pomsta
  3. Petr a princezna
  4. Jezevčík Karel Majer
  5. Arabela na útěku
  6. Petrovo zmizení
  7. Pohádky jdou do sběru
  8. Jeníček a Mařenka
  9. Civilizace si žádá své
  10. Rumburakova velká šance
  11. Příliš mnoho generálů
  12. Hrdlička zasahuje
  13. Zvonečkem to začalo, zvonečkem to končí

Pokračovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalšie osudy čarodejníka Rumburaka vo svete ľudí boli témou celovečerného filmu Rumburak z roku 1984. Iné postavy z pôvodného seriálu v tomto filme nevystupujú.

V roku 1993 bolo natočené dvadsaťšesťdielne voľné pokračovanie seriálu pod názvom Arabela sa vracia alebo Rumburak kráľom Ríše rozprávok s už dospelým Honzíkom a Marienkou, ktorí majú zachrániť svet rozprávok. To však vyvolalo podstatne vlažnejšie ohlasy divákov, ktorým sa zdalo, že oproti pôvodnému cyklu výrazne ubudlo poeticko-fantastických nápadov, ktoré Arabele dávali jej neopakovateľné kúzlo.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c Československou premiéru měl nový dětský seriál Arabela [online]. ceskatelevize.cz, [cit. 2024-03-05]. Dostupné online. Archivované 2016-08-09 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]