Aridné podnebie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Aridné podnebie (z latinského aridus - suchý, vyprahnutý) je taký typ podnebia, kde je úhrn zrážok nižšia ako vsak a výpar. Ide o oblasti so suchým podnebím, pre ktoré je typická absencia nevysýchajúcich riek (výnimkou sú tzv. alochtónne rieky) alebo veľké amplitúdy (výkyvy) teploty ovzdušia. Prítomnosť tohto druhu podnebia má za následok vznik púští, zároveň však nie je pravidlom, že by tento jav musela sprevádzať vysoká teplota. Aridné oblasti sa rozdeľujú na 3 podtypy. V aridných oblastiach spadne menej ako 250 mm zrážok za rok.

Horúca aridná klíma (Bwh)[upraviť | upraviť zdroj]

Horúca púštna klíma

Vyskytuje sa v tropických oblastiach. Najvyššie letné teploty bežne presahujú 40 °C, na niektorých miestach aj 45° C, ale 50° C prekračujú zriedkavo, ale počas zimných rán môžu klesať aj k bode mrazu alebo aj pod neho.[1] Pravdepodobnosť dažďa je v určitých ročných obdobiach vyššia a keď už príde, tak príde náhle, buď pri búrkach alebo bežnom daždi.[2][3] Po náhlych dažďoch sa púštne rastliny veľmi rýchlo preberajú k životu a v nasledujúcich týždňoch zase zvädnú.

Studená aridná klíma (Bwk)[upraviť | upraviť zdroj]

Studená púštna klíma

Vyskytuje sa miernych, subtropických a subpolárnych oblastiach (vo vysokých horách). Letá nie sú také horúce ako v horúcich suchých oblastiach a predovšetkým sú tu chladné zimy. Priemerná teplota najchladnejšieho mesiaca je už pod bodom mrazu alebo v jeho blízkosti[4] a najnižšie teploty môžu klesať aj pod -20 °C[5]. V lete potom najvyššie denné teploty dosahujú na väčšine miest 30 °C až 40 °C.[6] Veľkú časť vody prináša sneh, ktorý sa na jar roztopí.[7] Rastlinám sa darí hlavne na jar alebo na jeseň, kedy sú teploty najmiernejšie a výpar nižší.

Mierne aridná klíma (Bwn)[upraviť | upraviť zdroj]

Veľmi vzácny typ, vyskytujúce sa len v púšti Atacama a len niekoľkých ďalších malých miestach na svete (hlavne na pobreží). Amplitúda teploty je celoročne veľmi malá. Teploty sa stále udržujú zhruba medzi 10 °C až 25 °C (na pobreží, so vzrastajúcou nadmorskou výškou úmerne klesá). Tak mierne teploty spôsobujú časté hmly a nízka oblačnosť, napriek tomu však prakticky nikdy neprší, dokonca môže byť zrážok menej ako v ktorýchkoľvek iných púštnych oblastiach.[8] Tieto javy sú spôsobené studenými morskými prúdmi, napr. Peruánskym prúdom a Benguelským prúdom.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://weatherspark.com/averages / 28528 / El-Golea-Ghardaia-Province-Algeria
  2. http://weatherspark.com/averages/32777/Riyadh-Saudi-Arabia
  3. http://weatherspark.com/averages/28526/Adrar-Algeria
  4. http://weatherspark.com/averages/30166/Elko-Nevada-United-States
  5. http://weatherspark.com/averages/34134/Urumqi-Xinjiang-China
  6. http://weatherspark.com/averages/30166/Elko-Nevada-United-States
  7. http://weatherspark.com/averages/34134/Urumqi-Xinjiang-China
  8. http://weatherspark.com/averages/33527/Antofagasta-Chile

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aridní podnebí na českej Wikipédii.