Arthur Laffer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Art Laffer)
Arthur Laffer
americký ekonóm
Arthur Laffer
Narodenie14. august 1940 (83 rokov)
Youngstown, Ohio, Spojené štáty
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Arthur Laffer

Arthur Betz Laffer (* 14. august 1940) je americký ekonóm, predstaviteľ ekonómie strany ponuky. Bol poradca amerického prezidenta Ronalda Reagana a tvorcom Lafferovej krivky, ktorá ilustruje vzťah daňového výnosu a výšky daní v ekonomike.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Americký ekonóm, ktorý sa narodil v Youngstowne v Ohio. Vyštudoval Yaleskú univerzitu a Stanfordovu univerzitu. Je zakladateľ a riaditeľ Laffer Associates v Nashville. Je to výskumná a poradenská spoločnosť, ktorá poskytuje investično-poradenské služby rôznym finančným inštitúciám, korporáciám, penzijným fondom atď.

V rokoch 19811989 pracoval ako poradca amerického prezidenta Ronalda Reagana. Najznámejší je ako tvorca Lafferovej krivky. Arthur Laffer sa v „Lafferovej krivke“ pokúsil graficky znázorniť vzťah medzi veľkosťou príjmov do štátneho rozpočtu z daní a mierou zdanenia. Pri zdôvodnení tejto závislosti vychádzal z názorov amerického ekonóma 19. storočia Henry Georgea, ktorý poukazoval na potrebu stanovenia primeranej miery zdanenia už v roku 1879 ako aj z poznatkov arabského mysliteľa Ibn Chaldúna, ktorý sa touto problematikou zaoberal už v 14. storočí.