Atrazín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Atrazín
Atrazín
Atrazín
Všeobecné vlastnosti
Sumárny vzorec C8H14ClN5
Fyzikálne vlastnosti
Molárna hmotnosť 215,68 g/mol
Teplota topenia 175 - 177 °C
Ďalšie informácie
Číslo CAS 1912-24-9
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI.
Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok.

Atrazín alebo 2-chlór-4-etylamino-6-izopropyl-amino-1,3,5-triazín alebo C8H14ClN5 je herbicíd skupiny substituovaných triazínov.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Atrazín patrí do základného spektra triazínových herbicídov. Vyrába sa vo forme granúl, ale i ako kvapalina, suspenzívny koncentrát či ako prášok. Je inhibítorom fotosyntézy.

Používa sa na ničenie burín v porastoch kukurice, cukrovej trstiny a chmeľu. Na atrazín je veľmi citlivá zelenina, obilniny a zemiaky. Je takisto toxický pre niektoré druhy rias a vodných rastlín. Atrazín je mierne toxický pre cicavce.

Prvýkrát ho uviedla na trh firma Ciba-Geigy v roku 1956. Na Slovensku je známy pod obchodnou značkou Zeazin.

Herbicíd atrazín sa najviac používa v USA.

Atrazín je od 1. augusta 2005 zakázané používať na základe rozhodnutia Európskej komisie 2004/248/EC.

Účinok na človeka[upraviť | upraviť zdroj]

Ľudia sú vystavení účinkom atrazínu predovšetkým pitím vody, ale tiež dýchaním vzduchu v oblastiach, kde sa atrazín použil vo veľkých množstvách.

Rýchlo sa vstrebáva do tráviaceho a dýchacieho traktu. Pri vyšších dávkach je toxický pre nervovosvalovú sústavu. Zapríčiňuje aj poruchy motoriky, koordinácie, ochrnutie údov, respiračné problémy. Otrava sa prejavuje aj hnačkou, zvracaním, dráždením pokožky a očí, bolesťami žalúdka.

Atrazín poškodzuje hormonálny systém, môže už pri malých dávkach ovplyvniť reprodukciu a vývoj. U mužov spôsobuje zníženie kvality spermií. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) ho klasifikuje ako možný karcinogén.

Iné názvy pre atrazín[upraviť | upraviť zdroj]

A 361, AAtram, AAtrex, Aktikon, Aktikon PK, Aktinit A, Aktinit PK, Argezin, Atazinax, Atranex, Atrataf, Atratol, Atrazin, Atrazina, Atrazine, Atrazine (ANSI), Azinotox 500, Candex, Cekuzina-T, Crisazina, Cyazine, Farmco Atrazine, Fenamin, Fenatrol, G 30027, Gesaprim, Griffex, Hungazin, Hungazin PK, Inakor, Oleogesaprim, Primatol A, Primaze, Radazine, s-Triazine, 1-Chloro-3-ethylamino-5- izopropylamino-s-triazine, Shell Atrazine Herbicide, Strazine, Sutazine +, Triazine A 1294, Vectal SC, Weedex, Weedex A, Wonuk, Zeazin, Zeazine

*kurzívou sú vyznačené najčastejšie označenia

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Martina Otčenášková: Atrazin deformuje pulce, Český rozhlas, 17. apríla 2008 (po česky)