Auckland Grammar School

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Budova školy v španielskom koloniálnom štýle.

Auckland Grammar School je chlapčenská štátna škola v Aucklande na Novom Zélande. Navštevujú ju študenti vo veku 9 až 13 rokov. Na škole študuje niekoľko študentov, ktorí bývajú na internáte, ten je súčasťou školy. Je to jedna z najväčších škôl na Novom Zélande.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Škola bola oficiálne vytvorená zákonom Auckland Grammar Appropriation Act z roku 1868, avšak podľa záznamov školy už v roku 1850 získala škola pozemok zmluvou podpísanou guvernérom Sirom Georgeom Greyom.

Grammar Boys je názov 60-minútového dokumentárneho film o škole, ktorý bol odvysielaný v novozélandskej televízii.

Auckland Grammar School je zároveň lokalita, na ktorej stoja dve historické pamiatky I. kategórie. Sú chránené na základe dohody The Historic Places Act z roku 1993, jej súčasťou je hlavná budova školy a vojnový pamätník. Obelisk stojaci pred budovou školy je spomienkou na bývalých absolventov školy, ktorí sa neskôr zúčastnili bojov vo vojnách na rôznych miestach. Hlavná budova školy, postavená v roku 1916 v španielskom koloniálnom štýle, zahŕňa miestnosť pre zasadnutia školy, učebne a kabinety, v centrálnej časti budovy sa nachádza oblúkovitý strop.

Škola zároveň vlastní aj zariadenie, nazývané VentureLodge, ležiace na okraji mestskej komunity Ohakune v centrálnej časti Severného ostrova. Slúži na rôzne školské akcie, najmä tábory.

Motto školy znie: "Per Angusta ad Augusta" (Cez strmé rokliny do úctivých výšin) a bolo osvojené aj inými jazykovými školami v Aucklande. V súčasnosti používa Auckland Grammar School prispôsobenú verziu Through difficulties to greatness.

Školská politika[upraviť | upraviť zdroj]

Zápis študentov[upraviť | upraviť zdroj]

Požiadavky na štúdium v minulosti prekračovali kapacitu školy, preto boli prijímaní len vybraní študenti. Zápis na školu v súčasnosti sa odvíja od všeobecných pravidiel uplatňovaných vo vzdelávacom systéme Nového Zélandu. Škola argumentuje tým, že zonácia zvyšuje cenu pozemkov v oblasti, čo znemožňuje štúdium aj pre študentov z nižších sociálnych skupín.

Škola prijíma aj študentov zo zámoria za predpokladu, že vlastnia legálne študentské víza a uhradia ročné zápisné v hodnote približne 20 000 NZD. V roku 2007 študovalo na škole cca 60 zahraničných študentov, medzi nimi Kórejci, Japonci, Taiwanci a študenti z Nemecka.

Aféry a incidenty[upraviť | upraviť zdroj]

Aféra NCEA[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasný riaditeľ školy, John Morris, je odporcom štátom podporovaného hodnotenia študentov na základe tzv. NCEA. Odpoveďou na nedostatočne flexibilný systém hodnotenia vytvoreného NCEA bol fakt, že škola zaviedla v roku 2002 systém tzv. Cambridge International Examinations, pričom talentovaným študentom ponúkla certifikáty v úrovniach IGCSE, AS a A2. Pre ostatných študentov ponechala hodnotiaci systém NCEA. Študenti, ktorí sú zahrnutí do hodnotiaceho systému IGCSE/AS/A2, si môžu zvoliť aj systém NCEA, čo im však škola neodporúča.

Ozbrojený učiteľ[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2006 bol prepustený jeden z učiteľov po tom, ako sa viacerým členom rugbyového klubu vyhrážal so zbraňou v ruke. Incident sa odohral v noci, keď sa hráči vracali z tréningu, a učiteľ, bývajúci v areáli ich pokladal za vandalov.

Útok na zamestnanca[upraviť | upraviť zdroj]

3. októbra 2006 bol v areáli školy viacnásobne dobodaný zamestnanec školy, ktorého okamžite hospitalizovali. Útočníci sa snažili ukradnúť jeho peňaženku.

Ozbrojený incident[upraviť | upraviť zdroj]

18. marca 2005 sa v škole odohrala dráma, keď muž preoblečený za vojaka vbehol na školský pozemok a kričal na okoloidúcich študentov, pričom na nich mieril imitáciou zbrane. Muž bol neskôr zadržaný.

Družobné školy[upraviť | upraviť zdroj]

Známi absolventi[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]