Ausstellungsgebäude der Wiener Secession

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Výstavná budova Viedenskej secesie

Ausstellungsgebäude der Wiener Secession (doslova "Výstavná budova/výstavný pavilón Viedenskej secesie") alebo skrátene Secession(sgebäude) je budova v centre Viedne, dielo architekta J. M. Olbricha postavené v rokoch 1897 - 1898.

Stavba[upraviť | upraviť zdroj]

Koncept budovy pozostáva z jednoduchých geometrických tvarov. Je postavená na základe v tvare štvorca. Vo vnútri budovy sa nachádza veľká sála so skleneným zastrešením. Najdominantnejšou časťou je kupola z pozláteného bronzu prelamovaného do tvaru vavrínového lístia. Kupola je obklopená štvoricou menších vežičiek. Celá stavba je hojne zdobená. V pôvodnom koncepte bol však motív zlátenej kupoly dvakrát, teda na oboch stranách hlavného vstupu.

Viedenská secesia[upraviť | upraviť zdroj]

Nad portálom sa nachádza nadpis:

„Každej dobe jej umenie, každému umeniu jej slobodu“ (Ludwig Hevesi)

V motte je naznačený program hnutia Viedenská secesia. To založili v roku 1897 ako reakciu na vtedajšie oficiálne akademické učenie. Zakladateľmi je skupinka umelcov Gustav Klimt, Jozef Hoffmann a Otto Wagner (J. M. Olbrich bol jeho žiak). Cieľom bolo postaviť sa proti s takou architektúrou a umením, ktoré bude zodpovedať rozvoju a modernej spoločnosti. Skupina Viedenská secesia sa snažila kontrolovať bohatosť organickej výzdoby a hľadala strohejšie motívy v kvádrových blokoch. Uprednostňovali geometrický detail. Budova naznačovala sebavedomie viedenskej avandgardy, kde sa stretávali predstavitelia hnutia. Vtedajšia kritika však označila toto dielo za „dom zlatej kapusty“.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • F. Prinaova, E. DEmartimon,: 1000 let architektury, Slovart, Praha 2006, str.: 280
  • j. Pichoan,: Dejiny umenia 12, Ikar 2002, ISBN 80-551-0176-0