Avenue de Tervuren

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad na triedu z Víťazného oblúka v parku Cinquantenaire.

Avenue de Tervuren (hol. Tervurenlaan) je jedna z hlavných tried v belgickej metropole Brusel. Nachádza sa na východe mesta; názov nesie podľa neďalekého predmestia Tervuren. Vedie od parku Cinquantenaire cez Montgomeryho námestie na východnej hranici mesta, k predmestiu Bruselu Tervuren. Dlhá je 8 kilometrov a miestami široká až 90 m.

Projekt veľkolepej triedy bol realizovaný za vlády kráľa Leopolda II. v rámci jeho kampane modernizácie a rozvoja belgickej metropoly. Dokončená bola roku 1897, pri príležitosti Svetovej výstavy. Vybudovať ju pomohol belgický podnikateľ Edmond Parmentier. Pozdĺž triedy sa nachádzajú parky, luxusné rezidencie a veľvyslanectvá mnohých krajín.

Pod západnou časťou triedy vedú linky 1 a 5 bruselského metra. Od Montgomeryho námestia ďalej na východ potom v osi triedy vedie električková trať. Pozdĺž celej triedy je tiež vedená cyklotrasa.

Každý rok v polovici mesiaca mája býva časť triedy uzavretá pre bežnú dopravu a koná sa tu pravidelný festival. Udalosť pripomína slávnostné otvorenie triedy v 19. storočí.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Avenue de Tervuren na českej Wikipédii.